Fugro en AD Ports brengen USV's naar VAE

Tue Apr 16 2024

04 16

Fugro en AD Ports brengen USV's naar VAE

04/11/2022

Door Ad Spijkers

De ondernemingen bundelen hun krachten om de op afstand bestuurde en autonome mogelijkheden van de maritieme industrie in het Midden-Oosten uit te breiden.


     

Fugro (met hoofdkantoor in Leidschendam) en AD Ports Group in Abu Dhabi hebben een al bestaande samenwerkingsrelatie geformaliseerd. In de overeenkomst worden de gecombineerde doelen uiteengezet om op afstand bediende en autonome technologieën in de regio te gebruiken. De overeenkomst werd ondertekend op de Adipec 2022 Exhibition in Abu Dhabi door Captain Mohamed Juma Al Shamisi, managing director en Group CEO van AD Ports Group, en Mark Heine, CEO van Fugro.

De overeenkomst formaliseert de samenwerking Fugro en AD Ports Group, die al sinds maart dit jaar samenwerken in de aanloop naar de komst van het eerste onbemande oppervlaktevaartuig (Uncrewed Surface Vessel, USV) in de regio. Deze Fugro Pegasus is onlangs verwelkomd in de Emiraten en zal worden gestationeerd in Al Mirfa Port in Abu Dhabi.

Moderne technologie

Fugro leidt de ontwikkeling en implementatie van op afstand bediende en autonome oplossingen door het opzetten van een wereldwijd netwerk van remote operations centers en autonome voertuigen. Deze gaan de maritieme industrie ondersteunen voor een veilige, duurzame en leefbare wereld. Door Fugro's branchekennis en de expertise van AD Ports Group samen te brengen, zal dit partnerschap een platform creëren voor het implementeren van externe en autonome technologie. Ook willen de partijen richtlijnen creëren die ervoor zorgen dat de VAE bereid is om het gebruik van de nieuwste ontwikkelingen in de sector te verwelkomen en ervan te profiteren.

De overeenkomst richt zich op strategische pijlers die Fugro en AD Ports Group samen zullen aanpakken om van Fugro's USV-technologieën een succesvolle toevoeging aan de regio te maken. Deze pijlers omvatten

  • het gezamenlijk ontwikkelen van procedures voor het gebruik en de implementatie van USV's in overeenstemming met de vereisten van de VAE
  • het opzetten van een goedgekeurde externe en autonome testlocatie voor USV's
  • het creëren van een industrieconform trainingsprogramma voor Emirati-onderdanen en internationale zeelieden, die zijn betrokken bij de exploitatie van USV's of Marine Autonomous Surface Ships (MASS).

Door automatisering en het gebruik van technologieën op afstand in de maritieme sector kunnen vaartuigen efficiënter werken, met meer operationele veiligheid en lagere operationele kosten. In het geval van offshore-schepen kunnen schepen door automatisering veilig werken in ongunstige weersomstandigheden. Aangezien het merendeel van de ongevallen op zee het gevolg is van menselijke fouten, kan een toenemend gebruik van automatisering in de maritieme sector ook de veiligheid verhogen en het aantal ongevallen verminderen.

Fugro en AD Ports Group

Fugro is een Nederlandse geodataspecialist die klanten ondersteunt bij het beperken van risico's tijdens het ontwerp, de bouw en de exploitatie van bedrijfsmiddelen op land en op zee. AD Ports Group is de belangrijkste logistieke, industriële en handelsfacilitator van de VAE. Het bedrijf exploiteert geïntegreerde bedrijfsclusters die digitale, economische steden en vrije zones, logistiek, maritiem en havens omvatten.

Door strategische samenwerkingen bracht de groep al 's werelds eerste volledig onbemande autonome commerciële zeesleepboten naar de Verenigde Arabische Emiraten. Hetzelfde geldt voor de eerste terminal in het Midden-Oosten met een autonoom havenvrachtwagensysteem. Door deze nieuwe overeenkomst met Fugro breidt de onderneming het scala aan externe en autonome technologieën die beschikbaar zijn voor de maritieme sector uit. Ook streeft ze naar een veiligere, duurzamere en meer impactvolle toekomst.

Foto: Fugro