Sociale robots moeten stadsbesturen helpen

Tue Mar 19 2024

03 19

Sociale robots moeten stadsbesturen helpen

14/07/2021

Door Ad Spijkers

De Duitse overheid subsidieert de opzet van een competentiecentrum voor het praktische gebruik van assistentierobots.


     

Een uit vrouwen bestaand onderzoeksteam van de Hogeschool Ruhr West (HRW) in Mülheim an der Ruhr (bij Keulen) wil sociale robots ontwikkelen voor stadsbesturen. Het Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF) subsidieert het concept van een competentiecentrum voor het praktische gebruik van assistentierobots. Het project RuhrBotS – Bürgernahe und nutzendengerechte soziale Roboter in den Stadtverwaltungen der Metropole Ruhr maakt kans op een veel ruimere financiering voor de oprichting van het competentiecentrum.

Uitdaging

Robots in productie en logistiek zijn al lang gemeengoed, maar in een sociale context zijn ze nog niet wijdverbreid. In het onderzoeksprogramma Human-Technology-Interaction (MTI) "Bringing Technology to People" financiert het BMBF onderzoeksprojecten die interactieve assistentierobots ontwikkelen voor gebruik in een sociale context, bijvoorbeeld in de zorg, huisvesting, communicatie of dienstverlening.

Een puur uit vrouwen bestaand interdisciplinair onderzoeksteam bij HRW nam de uitdaging aan en maakte al snel indruk. Daarbij werkt het team samen met onder meer het inHaus-centrum van de Fraunhofer Gesellschaft en deskundigen van stadsbesturen in het Ruhrgebied. Samen zullen ze een uitvoerbaar en voordelig concept voor het competentiecentrum ontwikkelen. Ook is al een commerciële partner gevonden om specifieke use cases in het veld te testen.

Het team heeft digitale workshops te houden om het perspectief van potentiële gebruikers (burgerse en ambtenaren in het Ruhrgebied) te onderzoeken. Daarbij werden de behoeften en toepassingsscenario's in bijvoorbeeld bibliotheken bepaald, zodat het project zoveel mogelijk op de applicatie en gebruiker is gericht.

Een eerste inzicht is, dat sociale robots moeten altijd nauw samenwerken met menselijke medewerkers en aangepast zijn aan de behoeften van de gebruikers. Allereerst moet de robot detecteren wie er voor hem staat of staan. Als er kinderen bij zijn, zal hij zijn teksten daarop aanpassen of meer met filmpjes dan met tekst werken. Afhankelijk van wie er binnenkomt, doet hij zijn werk.

Competentiecentrum

Het competentiecentrum is bedoeld om verschillende perspectieven op de interactie tussen mens en robot in stedelijke besturen te belichten. De mensgerichte benadering kan op alle niveaus meerwaarde creëren. Het concept zal eind augustus worden gepresenteerd. Als de onderzoekers overtuigen met hun concept, kent het BMBF tot vier miljoen euro toe voor de oprichting van een competentiecentrum voor sociale robots in het Ruhrgebied.

Als het project slaagt, kunnen in de niet al te verre toekomst burgers bij de ingang van stadsinstellingen worden begroet door een vriendelijke, interactieve robot. Hij kan ze vervolgens ondersteunen bij bijvoorbeeld het vinden van geschikte vakantielectuur of het aanvragen van een nieuw identiteitsbewijs.

Overigens wekt de robot op de foto de indruk dat hij zelf de weg even kwijt is.

Foto: Hochschule Ruhr West