Humanoïde robot helpt bezoekers in de bieb

Mon Apr 29 2024

04 29

Humanoïde robot helpt bezoekers in de bieb

08/01/2024

Door Ad Spijkers

Onlangs is een gezamenlijk project van de hogeschool en stadsbibliotheek van Ludwigshafen rondom Nao succesvol afgerond.


     

Het project is een samenwerkingsverband van studenten van de Hochschule für Wirtschaft und Gesellschaft Ludwigshafen (HWG LU) en de Stadtbibliothek Ludwigshafen. Het team programmeerde Nao, een mensachtige robot van Aldebaran, voor gebruik in de stadsbibliotheek.

In de toekomst zal Nao bezoekers van de stadsbibliotheek kunnen voorzien van antwoorden en uitleg geven op vragen over het bezit van de bibliotheek en de locatie van de media waarnaar zij op zoek zijn. Het hart van de programmering is een interface waarmee Nao kan communiceren met het bibliotheeksysteem en gegevens kan uitwisselen, met behoud van de gegevensbescherming.

Bibliotheekassistent

Het gebruik van een mensachtige robot als intelligente bibliotheekassistent voor gebruikers zou het bibliotheekwerk kunnen veranderen en als prototype voor andere bibliotheken kunnen fungeren. Nao breidt niet alleen de dienstverlening van de stadsbibliotheek Ludwigshafen uit, maar geeft bibliotheekbezoekers ook laagdrempelig toegang tot technologie en kunstmatige intelligentie.

Het project werd door de studenten uitgevoerd als onderdeel van hun eindpresentatie. De presentatie vond plaats in de in de stadsbibliotheek van Ludwigshafen. Het eindoordeel was volgens de projectleider een algemeen positief. In het samenwerkingsproject combineerden de studenten op innovatieve wijze humanoïde robotica met kunstmatige intelligentie. Ze lieten zien hoe moderne informatietechnologie het bibliotheekwezen kan veranderen. De projectleiding is tevreden met de projectresultaten en is blij dat het team een toekomstgerichte hulpoplossing voor de stadsbibliotheek heeft ontwikkeld.

Waardering

Het team waardeerde de mogelijkheid om via een uitdagende project praktijkervaring op te doen en zijn netwerk in de stad en de regio uit te breiden. De combinatie van kunstmatige intelligentie en humanoïde robotica blijkt niet alleen een technologische innovatie te zijn, maar creëert daadwerkelijk een tastbare meerwaarde voor de burgers van onze stad.

Ook de stadsbibliotheek was tevreden over de samenwerking en het resultaat. De studenten hebben goed werk geleverd en Nao in korte tijd gereed gekregen. De bieb is blij dat de robot eindelijk kan worden gebruikt en is benieuwd hoe de gebruikers er op zullen reageren. De samenwerking met de universiteit is waardevol voor de bibliotheek en heeft er toe bijgedragen dat de visie van een innovatieve bibliotheek werkelijkheid werd. De stadsbibliotheek vond her bovendien leuk om toezicht te houden op de groep en te zien hoe vergaand de studenten zich hebben verdiept in programmeren en welke verschillende perspectieven dit opent voor de bibliotheek.

Meer projecten

Het robotproject met de stadsbibliotheek Ludwigshafen is een van de samenwerkingsprojecten in het masterprogramma Bedrijfsinformatica. Tegelijkertijd met het Nao-project werkten bijvoorbeeld twee andere studentengroepen aan praktische projecten op het gebied van het Internet of Things. Zo werkten studenten samen met IT-adviesbureau IBsolution aan de onderwerpen 'Smart Campus' en 'Smart Classroom' in de context van data-ondersteund gebouw- en energiebeheer.

Foto: HWG LU