Samenwerking Sara Robotics en Hertek

Tue Apr 23 2024

04 23

Samenwerking Sara Robotics en Hertek

03/08/2021

Door Ad Spijkers

Integratie van zorgrobot met zorgplatform moet personele problemen in de zorg verminderen.


     

Sara Robotics in Eindhoven ontwikkelt sociale en autonome zorgrobots plus bijbehorende software om ondersteuning te bieden in de langdurige zorg. Om echt een verschil voor cliënten te maken én de werkdruk van zorgverleners te verlichten, is samenwerking en het delen van data van essentieel belang. Het bedrijf werkt nauw samen met Hertek in Weert, dat systemen levert voor onder meer noodverlichting en zorgdomotica. Het eerste resultaat is een integratie tussen de Sara zorgrobot en het Sonevo zorgplatform van Hertek.

Sara

Sara Robotics is ontwikkelaar van Sara, een zelfstandige sociale zorgrobot. Ze is ontwikkeld voor het verhogen van het welzijn van bewoners in een zorgomgeving door op persoonlijke wijze in te spelen op hun behoeftes. Sara kan de werkdruk van zorgverleners verlagen door ondersteuning te bieden waar nodig is. De robot moet een oplossing te bieden tegen het toenemende personeelstekort in de zorg en de vergrijzing. De Eindhovense onderneming weet dat zij niet alleen voor die oplossing kunnen zorgen, maar dat dit samen moet gebeuren.

De business unit Care van Hertek is actief met het adviseren en implementeren van zorgtechnologie en -domotica ter verbetering en vereenvoudiging van de zorgverlening. Een centrale rol hierin speelt het Sonevo zorgplatform. Dit bewaakt de cliënt op een slimme manier en informeert de zorgmedewerker op een wijze die past bij het zorgproces. De Sara zorgrobot kan actief naar de cliënt reageren, bijvoorbeeld naar aanleiding van onbegrepen gedrag.

Nieuwe oplossingen

Voor Sara Robotics is Hertek een partner met uitgebreide ervaring in de zorg. Door deze samenwerking kan het bedrijf zijn robot beter afstemmen en voor zowel de zorgverlener als de cliënt  van meer toegevoegde waarde te zijn. Hertek van zijn kant zoekt continu naar oplossingen die de zorg verbeteren. Geïntegreerd in het zorgplatform biedt de zorgrobot een goede mogelijkheid voor verdere gezamenlijke ontwikkeling.

De eerste resultaten van de samenwerking zijn op korte termijn beschikbaar voor klanten van Hertek. Hertek en Sara Robotics zullen in nauwe samenwerking met zorgorganisaties nog meer nieuwe functionaliteiten ontwikkelen ter ondersteuning van de zorg. Daarnaast gaan beide partijen hun kennis delen, bijvoorbeeld in de vorm van webinars.

Foto: Sara Robotics