Lely toont nieuwe voeraanschuifrobots

Fri Apr 19 2024

04 19

Lely toont nieuwe voeraanschuifrobots

05/10/2022

Door Ad Spijkers

Het bedrijf introduceert de volgende generatie van Juno, de oplossing voor automatisch aanschuiven van voer in de stal.


     

Lely in Maassluis lanceerde de eerste generatie Juno in 2008. In de loop der jaren is het model geoptimaliseerd om het naar een hoger niveau te tillen. Inmiddels zijn meer dan 13.000 Juno voeraanschuivers geïnstalleerd in 45 landen over de hele wereld. De ervaringen uit het verleden zijn gebruikt om het huidige Juno model verder te optimaliseren, met als belangrijkste doel de bedrijfskosten voor de eindgebruikers te verlagen.

Lagere bedrijfskosten

De nieuwe generatie Juno is ontwikkeld met de focus op lagere gebruikskosten voor de eindgebruiker en optimaliseren van het onderhoud. De rok van de Juno kan gemakkelijk worden verwijderd, waardoor de verschillende onderdelen toegankelijk zijn. De Juno is voorzien van nieuwe wielen met een verbeterd patroon voor betere grip in alle soorten stalomstandigheden. Verder heeft de Juno verbeterde aandrijfmotoren die leiden tot optimale prestaties met minder stroomverbruik en minder onderhoud.

De nieuwe Juno is grondig getest en Lely verwacht dat het de volgende toekomstbestendige generatie is in automatisch voerschuiven. In tijden van stijgende brandstof- en voerkosten kan de machine bijdragen aan het verlagen van deze kosten en het verhogen van de inkomsten.

Toepassing

De Juno kan zonder aanpassingen in vrijwel elk type stal worden gebruikt. Hij volgt aan beide zijden muren en hekken. Daarnaast volgt de Juno metalen geleidestroken om naar het laadstation en eventueel andere stallen te rijden. Wanneer de Juno rijdt zonder te duwen kan hij de rok optillen. Dit vermindert slijtage. Ook kan de Juno hierdoor kleine obstakels zoals vloerrails passeren.

Het optillen zorgt voor voldoende bodemvrijheid bij het rijden op hellingen. Tot slot houdt de rok de machine vrij van modder en mest zodat deze het voer niet vervuilt. De Juno kan de rok laten zakken in een links en rechts duwende positie. Dit maakt de routes efficiënter wat resulteert in een hogere capaciteit van de machine.

Frequent aanschuiven

Vaker voer aanschuiven stimuleert de voeropname van de kudde. Dit heeft een positief effect op diergezondheid, vruchtbaarheid, productie en ook op de financiële resultaten. Frequent voer aanschuiven vermindert de hoeveelheid restvoer. De koeien hebben minder gelegenheid om te sorteren, zodat het gevoerde rantsoen bijna gelijk is aan het gegeten rantsoen.

Bij automatisch melken stimuleert frequent voeren de koeien om vaker naar de melkrobot te gaan. En in stallen waar niet genoeg ruimte is voor alle koeien bij het voerhek, kan frequent voer aanschuiven stress en agressie verminderen doordat het voer altijd binnen het bereik van de koeien is.

Door het terugkerende werk van voerschuiven te automatiseren, wordt de frequentie van het voerschuiven verhoogd en de benodigde arbeid en brandstofkosten aanzienlijk verlaagd. Automatisering maakt het mogelijk de beschikbaarheid van voer ook 's nachts te vergroten. Overdag hoeven veehouders dan niet meerdere keren per dag hun activiteiten te onderbreken voor het schuiven van het voer.

Foto: Lely