Bin picking met robot en artficial vision

Thu Mar 28 2024

03 28

Bin picking met robot en artficial vision

15/06/2021

Door Ad Spijkers

Desmasa heeft een bin picking oplossing ontwikkeld, waarbij een snelle terugverdientijd van de klantinvestering het belangrijkste is.


     

Bin picking-oplossingen zijn robottoepassingen die artificial vision (AV) combineren voor de detectie van het te manipuleren object en robotica voor het hanteren ervan. Het is een complex proces omdat de robot objecten die op een chaotische en willekeurige manier in containers zijn geplaatst, eruit kan halen zonder de omgeving te wijzigen. Deze toepassingen maken gebruik van 3D vision camera's en grijpers die speciaal voor elk product zijn ontworpen.

Werkingsprincipe

Het Bin Picking-proces begint met het herkenning van het uit te nemen object. Dit kan door de morfologische parameters van het stuk in te voeren in een computerprogramma voor bin picking of door camera's het object vanuit verschillende perspectieven te laten scannen. De volgende stap is het bepalen van de omgeving waarin het object zich bevindt. De afmetingen, diepte en kenmerken van de container waarin het object zich bevindt, moet bekend zijn.

Vervolgens komt de selectie van het object dat zich in de optimale positie bevindt. In deze positie kan de robot het stuk correct oppakken. Daaruit volgt weer het definiëren van het te volgen pad, het vermijden van een botsing met een ander voorwerp en het bereiken van het object in de kortst mogelijke tijd. Ook moet de optimale grijppositie worden bepaald. Tot slot vindt het nauwkeurig en schadevrij uitnemen van het object uit de container en positionering op de vooraf gedefinieerde plek plaats.

Voordelen

Desmasa in Burgos (E), fabrikant van speciale machines, heeft een bin picking oplossing ontwikkeld, waarbij een snelle terugverdientijd van de klantinvestering het belangrijkste is. De oplossing biedt verhoogde productiviteit omdat stops worden vermeden en de cyclustijden worden verbeterd. Het systeem vermindert arbeidsongevallen veroorzaakt door repetitieve bewegingen en stelt operators in staat om aan complexere taken te werken.

De oplossingen kunnen worden aangepast aan samenwerkingsomgevingen, zodat bedrijven het systeem in krappe ruimtes en in samenwerking met operators kunt werken. De oplossingen zijn flexibel en aanpasbaar, gemakkelijk te herprogrammeren en passen zich aan verschillende objecten aan. De systemen hebben geen toezicht nodig en zijn veilig dankzij het kunstmatige zichtsysteem. Ze oplossingen zijn interessant voor processen waarbij de uitname en manipulatie van de objecten repetitief en snel moet zijn.

Foto: Desmasa