Amerikaanse awards voor Nederlanders

Sat Mar 02 2024

03 02

Amerikaanse awards voor Nederlanders

29/06/2021

Door Ad Spijkers

Twee Nederlandse bedrijven zijn gehonoreerd met een RBR50 Robotics Innovation Award 2021 van Robotics Business Review: Accerion en QLayers.


     

De Amerikaanse uitgave bekroont technologie, zakelijke en marktinnovaties en de robotica- en automatiseringsorganisaties wereldwijd die daarvoor verantwoordelijk waren. Het tijdschrift geeft jaarlijks de zogeheten RBR50-lijst uit en eert daarmee vooruitstrevende organisaties en hun originele, impactvolle creaties. De onderscheidingen zijn volgens uitgever WTWH Media een kritische maatstaf voor de groei van de roboticasector.

Awards

De RBR50 Robotics Innovation Awards 2021 werden uitgereikt voor de volgende innovatieklassen:

  • Zakelijk en management: initiatieven of praktijken die de commerciële reputatie van een bedrijf verbeteren, de groei van de robotica-industrie bevorderen of de samenleving ten goede komen.
  • Technologie, producten en diensten: nieuwe commerciële oplossingen die een positief effect kunnen hebben op markten of de hele roboticasector.
  • Applicatie en markt: branchespecifieke, nieuw ontwikkelde applicaties die waarde leveren, nieuwe markten betreden of de prestaties verbeteren ten opzichte van bestaande benaderingen (zoals door productiviteitsverbetering, verhoging van de kwaliteit of verlaging van de kosten).

Dit jaar stonden er twee Nederlandse bedrijven op de lijst: Accerion en QLayers. Ze bevonden zich daarmee in gezelschap van gerenommeerde namen als Autostore, Ford, BMW/Idealworks, FedEx, Boston Dynamics, Universal Robots, Qualcomm, Schunk, Sick en NASA Jet Propulsion Laboratories.

Accerion

Accerion in Den Haag heeft eind vorig jaar een op vision gebaseerde positiesensor voor mobiele robots en automatisch geleide voertuigen uitgebracht. De Triton sensor biedt een nauwkeurigheid tot op sub-millimeterniveau en stelt AMR's en AGV's in staat om gemakkelijk en nauwkeurig hun locatie te bepalen, onafhankelijk van de omgeving.

De sensor levert een noodzakelijk element van locatiebepaling zonder de noodzaak om infrastructuur toe te voegen aan de besturingsomgeving. De Triton is een alternatief voor optische geleiding (lijnen op de vloer) of inductiegeleiding (elektromagnetische geleiders in de vloer). Het Triton-systeem bestaat uit een camera, verlichting, processor, software en database ingebed. Dit geheel is ingebouwd in een behuizing van slechts 110 mm x 110 mm x 40 mm en is voorzien van twee aansluitingen: voeding en signaaluitwisseling.

Met Triton hebben robotontwerpers en system integrators een aantal navigatie-opties ter beschikking, afhankelijk van de situatie en de economische beperkingen van de applicatie.

QLayers

Dit bedrijf in Den Haag introduceerde eerder dit jaar de 10Q verfrobot (foto) die is ontworpen om grote industriële oppervlakken te coaten. Het semi-autonome systeem kan tot 200 m2/u schilderen. Het gepatenteerde afschermingssysteem van het systeem maakt het mogelijk om oppervlakken met hoge nauwkeurigheid, gecontroleerde laagdikte en een overdrachtsefficiëntie tot 90% te coaten.

De robot kan tanks schilderen die maximaal 30 m hoog zijn. Volgens het bedrijf treedt minder dan 1% overspray buiten de kap van de robot op. QLayers ontwikkelde het systeem in samenwerking met Van der Ende Steel Protectors Group, een van de grootste Nederlandse specialisten in de bescherming van staal tegen corrosie.

De 10Q is een innovatieve oplossing die de traditionele methode van het coaten van grootschalige industriële oppervlakken transformeert in een volledig gecontroleerd, efficiënt en veilig proces. De gangbare handmatige applicatiemethoden, zoals spraycoating of applicatie met rollers, hebben veel nadelen. Ze zijn omslachtig, tijdrovend en gevaarlijk voor mens en milieu. Langdurige blootstelling aan chemicaliën in anticorrosieve coatings kan chronische gezondheidsproblemen veroorzaken.

Foto: QLayers