Nieuwe alleskunner Fruitcore Robotics

Fri Apr 26 2024

04 26

Nieuwe alleskunner Fruitcore Robotics

09/03/2023

Door Ad Spijkers

De Horst1000 heeft een laadvermogen tot 8 kg en een bereik van 1018 mm.


     

Met de Horst1000 lanceert Fruitcore Robotics een nieuwe cobot die met zijn prestaties een groot aantal andere toepassingen. Het bedrijf uit Konstanz voorziet een groeiende markt voor industriële processen zoals machinebouw, assemblage en pick & place.

Kinematica

De Horst1000 is gebouwd rondom een volledig nieuw ontwikkelde robotkinematica, waarin alle kennis van de afgelopen jaren uit de industriële praktijk is verwerkt. Voortbouwend op bestaande technologische innovaties kon de robot verder worden geoptimaliseerd. De hulp van een Machine Learning algoritme leidde tot een aanzienlijke prestatieverbetering. Voor het ontwerp vertrouwde het bedrijf op een compacte voetafdruk en esthetiek, wat in het verleden al verschillende prijzen opleverde.

Met de Horst1000 zijn de prestaties zoals laadvermogen, bereik en werkgebied vergroot. De nieuwe alleskunner heeft een laadvermogen tot 8 kg en een bereik van 1018 millimeter. Het driedimensionale werkgebied is met 40% vergroot ten opzichte van Horst900, zodat 50% grotere trays kunnen worden verwerkt. Vanaf de basis kan de Horst1000 zo'n 230 mm verder naar voren bewegen dan zijn voorganger. Hogere versnellingswaarden van de afzonderlijke assen in het nominale lastbereik zorgen voor kortere cyclustijden. In een klassiek pick & place-proces verbetert dit de cyclustijd tot wel 20%.

Montage en pick & place

Met de nieuwe cobot maakt het bedrijf een nog groter scala aan toepassingen mogelijk. Hij helpt klanten om industriële processen zoals machinemontage en pick & place nog beter te implementeren en gemakkelijk en efficiënter te maken. Dankzij zijn bereik en ontwerp van de werkruimte is de machine geschikt voor het laden en ontladen van elke gereedschapsmachine, met name voor draai- en freesmachines. De robot is ook geschikt vanwege de software en zijn interfaces.

De robot kan diep in de machines reiken en de hoge asversnelling maakt korte cyclustijden mogelijk. Daarnaast maakt de maximale belasting van 8 kg ook het gebruik van zwaar gereedschap en complexe meervoudige grijpersystemen mogelijk. De Horst1000 volgt een gecoördineerd bedieningsconcept, waardoor het niet alleen eenvoudig is om de robot te bedienen, maar ook om de hele applicatie te implementeren.

IIoT

Alle componenten die bij het proces betrokken zijn, zoals grijpers, CNC- en veiligheidssystemen, worden bediend via de horstFX grafische gebruikersinterface en centraal verbonden met het horstCOSMOS IIoT-platform. Zo kan de werktuigmachine bijvoorbeeld als 3D-model in horstFX worden geïntegreerd en kunnen componentvarianten eenvoudig worden verhandeld via het programmabeheer van de besturingssoftware. De omschakeling tussen twee tools kan aan de softwarekant in kaart worden gebracht met behulp van de multitoolfunctie.

Behalve met aansluiting op het IIoT-platform worden alle robots van het bedrijf standaard geleverd met een IIoT surfstick met simkaart. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om online te gaan met het robotsysteem zonder het te hoeven integreren in hun bedrijfsnetwerk. Klanten kunnen naar wens een internetverbinding opzetten en via HorstCosmos hun robotvloot en procesgegevens uit de robotapplicatie op dashboards inzien. Zo kunnen processen zelfstandig of in afstemming met fruitcore-robotica worden geoptimaliseerd. Daarnaast neemt de beschikbaarheid toe doordat onderhoud wordt uitgevoerd door middel van voorspellend onderhoud en kan bij servicemeldingen snel worden gereageerd via onderhoud op afstand.

Foto: Fruitcore Robotics