Sociale robot helpt zieke kinderen

Fri Oct 22 2021

10 22

Sociale robot helpt zieke kinderen

11/10/2021

Door Ad Spijkers

Amerikaans onderzoek toont aan dat de aanwezigheid van een sociale robot troost biedt aan kinderen in het ziekenhuis.


     

Volgens een nieuwe studie van University of California Los Angeles (UCLA) moedigt een bezoek van een door mensen bestuurde robot een positieve kijk aan en verbetert het de medische interacties voor kinderen in een ziekenhuis. Robin is een sociale gezelschapsrobot die ongeveer 1,20 m hoog is en kan bewegen, praten en met anderen spelen terwijl hij op afstand wordt bestuurd door mensen.

Specialisten van het UCLA Mattel Children's Hospital hebben videobezoeken van een uur uitgevoerd met jonge patiënten die Robin gebruiken en hun interacties vergeleken met die van kinderen met een standaardtablet. De kinderen werden geïnterviewd over hun ervaringen en kinderlevensspecialisten gaven feedback in een focusgroep. Onderzoekers gebruikten vervolgens een transcript van de discussie om terugkerende en opvallende thema's te identificeren.

Positief voor kinderen

Negentig procent van de ouders die Robin bezocht, gaf aan 'uiterst waarschijnlijk' om nog een bezoek te vragen. Bij ouders van wie de kinderen interactie hadden met de tablet was dat 60%. Ouders van wie de kinderen bezoek hadden van Robin, meldden dat hun kinderen geen verandering in positief affect hadden en een afname van 75% in negatief affect. Ouders van wie de kinderen een tabletbezoek hadden, meldden dat hun kinderen een toename van 16% hadden in positief affect en geen verandering in negatief affect.

Specialisten op het gebied van kinderleven die toezicht hielden op bezoeken aan Robin, meldden voordelen zoals een grotere weergave van intimiteit en interactiviteit tijdens het spelen, meer controle over hun ziekenhuiservaring en de vorming van een nieuwe, vertrouwende vriendschap.

Het onderzoek heeft volgens hen aangetoond dat een sociale gezelschapsrobot verder kan gaan dan videochats op een tablet. De robot geeft een meer fantasierijke en diepgaande manier om een ziekenhuis minder stressvol te maken. Terwijl de pandemie voortduurt, voelen de patiënjes zich op verschillende manieren nog steeds angstig en kwetsbaar. Het is daarom van cruciaal belang dat het zorgpersoneel zo creatief mogelijk is om de ervaringen gemakkelijker te maken wanneer de kinderen hulp nodig hebben.

Ook voor zorgpersoneel

De onderzoekers zagen het positieve effect bij kinderen, hun families en zorgmedewerkers. De analyse suggereert ook voordelen voor het personeel, waaronder een groter gevoel van intimiteit met en focus op de patiënt. Ook zagen ze een grotere betrokkenheid van het personeel bij de sociale zorg en relatief gemak bij het handhaven van infectiebeheersing.

In het onderzoek rapporteerden kinderspecialisten ook de uitdagingen van beperkte tijd voor ontmoetingen met patiënten en een leercurve voor het bedienen van Robin. Volgens de onderzoekers zijn de voordelen voor jonge patiënten bewezen en ondersteunt de integratie van een sociale robot zoals Robin in een intramurale pediatrische multidisciplinaire zorgomgeving.

Foto: UCLA Health