Bosch investeert in halfgeleiderproductie

Sat Dec 21 2024

12 21

Bosch investeert in halfgeleiderproductie

13/07/2022

Door Ad Spijkers

Tegen 2026 zal Bosch drie miljard euro investeren in zijn halfgeleideractiviteiten in het kader van het IPCEI-financieringsprogramma voor micro-elektronica en communicatietechnologie.


     

Halfgeleiders zijn een onmisbaar onderdeel van alle elektronische systemen en zijn de motor van de moderne technologische wereld. Het technologiebedrijf heeft een investeringsplan van meerdere miljarden euro’s goedgekeurd om de eigen halfgeleiderbusiness te versterken. Het bedrijf wil de komende jaren drie miljard euro investeren in zijn halfgeleiderdivisie in het kader van een Europees financieringsprogramma voor micro-elektronica en communicatietechnologie.

Investeren in micro-elektronica

Micro-elektronica is een belangrijke succesfactor voor alle bedrijfsactiviteiten van Bosch. Hiermee heeft het concern een belangrijke sleutel in handen voor de mobiliteit van morgen, het Internet of Things en de technologie voor het dagelijks leven.

De Europese Unie en de Duitse federale overheid geven aanvullende financiering voor de uitbouw van een sterk ecosysteem voor micro-elektronica. Het doel is om het aandeel van Europa in de wereldwijde productie van halfgeleiders tegen het einde van dit decennium te verdubbelen van 10% naar 20%. Het doel moet zijn om chips te produceren voor de specifieke behoeften van de Europese industrie. Dat betekent niet enkel de kleinste nanometerstructuren. In de elektronica voor de elektromobiliteit bijvoorbeeld zijn structuurbreedtes van 40 nm tot 200 nm vereist.

Uitbreiding in Dresden

Bosch boort met zijn investeringen in de micro-elektronica ook nieuwe innovatiemogelijkheden aan. Een van de innovaties van Bosch betreft systems-on-chip. Hiermee wil het bedrijf radarsensoren voor 360° detectie van de omgeving van een voertuig tijdens geautomatiseerd rijden, kleiner, slimmer en goedkoper maken. Het concern werkt specifiek voor consumptiegoederen ook aan een verdere ontwikkeling van zijn micromechanische systemen (MEMS). Op basis van deze technologie ontwikkelen de onderzoekers momenteel bijvoorbeeld een nieuwe projectiemodule voor smart glasses die in brilmonturen past.

De productiestart is gepland voor 2026. De nieuwe waferfabriek biedt Bosch de mogelijkheid om de productie op te schalen – een kans die het ten volle wil benutten.

SiC-chips uit Reutlingen

Een ander aandachtspunt bij Bosch is de productie van nieuwe halfgeleidertechnologieën. In de fabriek in Reutlingen produceert Bosch sinds eind 2021 siliciumcarbidechips (SiC) in serie. Deze worden gebruikt in de vermogenselektronica van elektrische en hybride auto’s. De orderboeken voor deze chips zijn vol en de markt groeit met gemiddeld 30% per jaar.

Om de vermogenselektronica nog efficiënter en betaalbaarder te maken, doet Bosch al onderzoek naar andere technologieën. Men onderzoekt of er chips op basis van galliumnitride (GaN) kunnen worden ontwikkeld voor elektromobiliteit. Voor gebruik in voertuigen moeten die chips robuuster worden en bestand zijn tegen hogere spanningen dan voorheen, tot 1200 V.

Systematische investeringen

Bosch heeft de afgelopen jaren verschillende investeringen gedaan in zijn halfgeleideractiviteiten. Het beste voorbeeld hiervan is de waferfabriek in Dresden, die in juni 2021 werd geopend. Met 1 miljard euro is dit de grootste investering in de geschiedenis van het bedrijf. Ook het halfgeleidercentrum in Reutlingen wordt systematisch uitgebreid. Zo investeert Bosch tegen 2025 ongeveer 400 miljoen euro in de uitbreiding van de productiecapaciteit en de ombouw van bestaande fabrieksruimte tot nieuwe cleanroomruimte.

Tot de door Bosch in Reutlingen en Dresden geproduceerde chips behoren toepassing specifieke geïntegreerde circuits (ASIC’s), micro-elektromechanische systemen (MEMS-sensoren) en vermogenshalfgeleiders. Het concern bouwt momenteel ook een testcentrum voor halfgeleiders in Penang (Maleisië). Vanaf 2023 wil het bedrijf daar afgewerkte halfgeleiderchips en sensoren testen.

Foto: Bosch