Nieuwe magneetgrijpers voor robots

Fri Mar 29 2024

03 29

Nieuwe magneetgrijpers voor robots

10/03/2022

Door Ad Spijkers

Schunk presenteert twee nieuwe efficiënte en ruimtebesparende modellen.


     

Magnetische grijpers hebben veel voordelen. Ze bieden een kleine interferentiecontour, korte cyclustijden en hoge energetische efficiëntie Ze gaan langdurig betrouwbaar om met ferromagnetische onderdelen en laten geen sporen na. Twee nieuwe varianten van Schunk (met vestiging in 's-Hertogenbosch) bieden nog meer ontwerpvrijheid voor robottoepassingen.

Magneetgrijpers

De EMH elektropermanente magneetgrijpers van het merk combineren de sterke punten van magneettechnologie met de voordelen van 24 V technologie. De elektronica volledig is in de grijper ingebouwd en de besturing via digitale I/O is eenvoudig. Deze componenten hebben dus geen ruimte in de schakelkast of externe besturingselektronica nodig. Dit bespaart kosten en minimaliseert de bekabeling en inbedrijfstelling.

De grijpers worden jaren gebruikt in de auto-industrie, lucht- en ruimtevaarttechniek en gereedschapsmachines. Daar zijn ze betrouwbare partners als het gaat om het grijpen van ferromagnetische componenten en kleine onderdelen.

Flexibele bediening

Schunk breidt het portfolio magnetische grijpers nu uit met nieuwe varianten. De EMH-DP met twee polen en de EMH-MP met vier polen zijn toegevoegd aan de vorige productfamilie, de eenpolige EMH-RP. Ze zijn allemaal ruimtebesparend en kostenefficiënt - maar elke variant heeft ook zijn eigen sterke punten.

De enkelpolige EMH-RP grijpt vlakke en ronde delen even stevig en herhaalbaar vast. Met vier polen is de EMH-MP een geschikt gereedschap voor het hanteren van onder meer plaatwerk. Hiermee kan zelfs zeer dun plaatstaal worden gescheiden dankzij de digitale viertraps grijpkrachtregeling. De tweepolige EMH-DP toont zijn sterke punten met name bij bin picking, het grijpen van chaotisch voorbereide onderdelen. De zijkanten zijn ook magnetisch, dus het kan ook kleine onderdelen vastgrijpen die tussen de grijper en de wand van de stortkoker zitten.

Het aanbod kan nog verder worden vergroot door middel van standaard verlengstukken. Omdat magnetisch grijpen in het algemeen van bovenaf wordt gegrepen, profiteren gebruikers altijd van de kleine storende contouren van de grijper. Vooral bji de toelevering voor e-mobiliteit is dit aantrekkelijk. Daar moeten batterijcellen vaak dicht bij elkaar worden geplaatst om batterijpakketten of trays te vullen.

Veilige grip

Met verschillende afmetingen dekken de EMH-grijpers een groot scala aan werkstukgewichten af: van 3,5 kg tot 175 kg. Het werkstuk wordt altijd veilig gehanteerd. Dit wordt gegarandeerd door de werking van de grijpers, die gebaseerd is op een combinatie van elektro- en permanentmagneet en die de magnetische stroom betrouwbaar handhaaft, zelfs wanneer uitgeschakeld. Een korte elektrische stroompuls is alleen voor de activering en de-activering van het systeem is vereist, zodat de grijpkracht ook bij stroomuitval niet wordt beïnvloed.

In tijden waarin bedrijven sterk op hun energiebalans letten, bieden de magnetische grijpers nog een pluspunt. Ze worden aangedreven door zuinige 24 V elektronica die direct op de grijper wordt geïnstalleerd en eenvoudig aan te sluiten is. Deze elektronica meldt de magnetisatiestatus terug aan de gebruiker en geeft via een LED-display aan of er een werkstuk aanwezig is.

Foto: Schunk