Innovatie in vision vergroot potentieel

Sat Mar 02 2024

03 02

Innovatie in vision vergroot potentieel

11/09/2023

Door Ad Spijkers

Industriële camera's kunnen ook buiten de industrie bijdragen aan duurzame en ecologisch verantwoorde processen.


     

IDS Imaging Development Systems uit Obersulm (met een vestiging in Eindhoven) hecht grote waarde aan het zo laag mogelijk houden van de ecologische voetafdruk. Dit komt tot uiting in de eigen bedrijfsactiviteiten, bijvoorbeeld in duurzame cameramodellen of het bewust omgaan met grondstoffen in productie en logistiek. Als integraal onderdeel van veel automatiseringsoplossingen opent het gebruik van industriële camera's ook nieuwe manieren voor gebruikers om hulpbronnen te besparen en zo een grotere duurzaamheid te garanderen.

Verantwoord handelen

Met het oog op mondiale uitdagingen zoals klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit vertrouwt IDS op een aanpak die zich niet alleen richt op ecologische verantwoordelijkheid, maar ook op innovatie en concurrentievermogen. De maatschappij benadrukt ook de relevantie van duurzaamheid in corporate governance. Duurzaamheid neemt een stevige plaats in op de bedrijfsagenda van steeds meer middelgrote bedrijven en er worden strategieën ontwikkeld.

IDS is naar eigen zeggen een stap verder dan andere middelgrote bedrijven. Sinds 2021 werkt het bedrijf klimaatgecompenseerd. Het implementeert consequent een alomvattend energieconcept en gebruiken in Obersulm alleen 100% groene stroom en voor het klimaat gecompenseerd gas.

De logistiek kan volgens het bedrijf zeker als groen worden omschreven. Zo heeft de onderneming de hoeveelheid kunststof in haar verpakkingen teruggebracht tot minder dan 5% en vervangen door biologisch afbreekbare en duurzame alternatieven. Waarschijnlijk kan ze tegen het einde van het jaar overstappen op 'bruine' verpakkingen met een gerecyclede inhoud van bijna 100%. Behalve van DHL GoGreen werkt IDS nu ook met het CO2-neutrale programma van UPS. De losse doosjes worden goed ontvangen in de markt en er worden steeds meer herbruikbare verpakkingen gebruikt.

Enabler

Het bedrijf streeft ernaar producten te ontwikkelen die niet alleen technologische innovatie maar ook ecologische voordelen bieden. In een tijd van toenemende automatisering en robotica speelt industriële beeldverwerking (met kunstmatige intelligentie) een cruciale rol. Met de hulp hiervan kunnen bedrijven hun productkwaliteit verbeteren, hulpbronnen besparen en op een milieuvriendelijkere manier produceren. Industriële camera's registreren bijvoorbeeld kwaliteitskenmerken of verbruiksgegevens.

Ze worden gebruikt bij kwaliteitsborging of inspectie, verminderen het aantal uitval en voorkomen klachten, retourzendingen of reparaties. Op het gebied van robotica en automatisering maken camera's samenwerking mogelijk en ondersteunen ze werknemers bij fysiek moeilijke of eentonige taken. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel inzetten voor creatievere en waardevollere taken.

Toepassing

Het toepassingsgebied van de camera's strekt zich uit over een breed scala aan industriële en ook niet-industriële sectoren. In veel gebieden kunnen de industriële camera's niet alleen worden gebruikt om processen te optimaliseren en aanzienlijk duurzamer te maken, bijvoorbeeld door knelpunten of inefficiënte processen te identificeren en te verbeteren.

Innovatiepotentieel ontstaat ook wanneer ze worden gebruikt in duurzame toepassingen. In de bosbouw kunnen de systemen helpen om branden in een vroeg stadium te detecteren en te lokaliseren om zo ernstige schade te minimaliseren of zelfs te voorkomen. In de landbouw kunnen op AI gebaseerde camera's worden gebruikt om onkruid te identificeren. Hierdoor kunnen gewasbeschermingsmiddelen selectief en milieuvriendelijk worden toegepast. Intelligente oogstmachines zijn op hun beurt in staat het optimale oogsttijdstip te herkennen en verspilling te verminderen.

In de medische technologie worden camera's gebruikt bij de geautomatiseerde visuele inspectie van medische hulpmiddelen. In de intralogistiek vermijden ze kostenverhogende en imagobeschadigende klachten door de goedereninspectie te optimaliseren. Het scala aan mogelijke toepassingen illustreert het grote potentieel van visuele en intelligente sensoren als enabler voor duurzame oplossingen.

Foto: IDS Imaging Development Systems