Schunk grijpers voor Omron en Fanuc cobots

Tue Apr 16 2024

04 16

Schunk grijpers voor Omron en Fanuc cobots

09/08/2021

Door Ad Spijkers

Schunk breidt zijn Plug & Work portfolio uit naar steeds meer merken.


     

Cobots hebben de afgelopen jaren de industriële robotica aanzienlijk gevormd - en ze worden steeds populairder. Dat biedt weer mogelijkheden voor fabrikanten om gereedschappen, hulpstukken en andere toebehoren te ontwikkelen. Zo breidt Schunk zijn Plug & Work portfolio uit zodat gebruikers snel en gemakkelijk kunnen werken met de industriële lichtgewicht robots.

Cobots worden gebruikt om repetitieve taken zoals het laden en lossen van machines of montage snel en kosteneffectief te automatiseren. Ze hebben zich snel ontwikkeld tot een belangrijk onderdeel van industriële robotica. Ze maken het ook kleine en middelgrote bedrijven mogelijk om hun productie- en logistieke taken te automatiseren.

Meer cobotmerken

Behalve voor Universal Robots, Doosan Robotics en Techman Robot biedt de specialist in grijpsystemen nu ook op elkaar afgestemde standaardcomponenten voor de cobots van Omron (foto) en Fanuc. Dit betekent dat een breed scala aan automatiseringsscenario's in korte tijd kan worden geïmplementeerd.

Om het gebruikers zo gemakkelijk mogelijk te maken om hun nieuwe helper uit te rusten, biedt Schunk uitgebreide complete programma's voor cobots en lichtgewicht robots van verschillende fabrikanten. Het Plug & Work-portfolio omvat pneumatische en elektrische grijpers, Co-act grijpmodules voor collaboratieve toepassingen en snelwisselsystemen.

De klem- en grijperspecialist bood al voor diverse merken toebehoren voor cobots. Vanaf deze maand zullen ook componenten voor de robots van Omron en Fanuc deel uitmaken van het portfolio. Schunk biedt onder andere de EGH universele grijper met een vrij programmeerbare totale slag van 80 mm en de samenwerkende Co-act EGP-C-grijper voor kleine componenten voor beide fabrikanten. Daarnaast vult Schunk de EGP-C aan met een directe verbinding met lichtgewicht robots van Yaskawa en Mitsubishi Electric. De uitbreiding naar andere cobot-fabrikanten zal volgen.

Toepassingen

De gestandaardiseerde componenten dekken verschillende toepassingen voor lichtgewicht robots, van kwaliteitstesten, assemblage en handling tot het laden en lossen van machines. Ontwikkelaars in Schunk's CoLab centrum voor robottoepassingen helpen bij de ontwikkeling van individuele klanttoepassingen. Samen met de klant stellen ze de juiste componenten voor de specifieke cobottoepassing samen en testen ze het gebruik en de haalbaarheid.

Het lab heeft achttien industriële robots en cobots en speciaal uitgeruste cellen voor lichtgewicht constructie, industriële robotica en testopstellingen beschikbaar in het CoLab. Het bedrijf biedt klanten niet alleen een uitgebreid portfolio van grijpers en snelwisselsystemen voor robots van verschillende fabrikanten, maar ook applicatiekennis. Op deze manier kunnen zowel professionals als beginners in automatisering het potentieel van cobots aanboren voor hun toepassingen.

Foto: Schunk