Meerderheid Igus in Commonplace Robotics

Fri Apr 19 2024

04 19

Meerderheid Igus in Commonplace Robotics

03/10/2022

Door Ad Spijkers

Motion plastics specialist Igus heeft een meerderheidsbelang verworven in Commonplace Robotics voor eenvoudige automatiseringsoplossingen.


     

Igus investeert in de uitbreiding van zijn activiteiten in goedkope automatisering en heeft een meerderheidsbelang verworven in Commonplace Robotics in Bissendorf (bij Osnabrück). Laatstgenoemde is als integrator gespecialiseerd in intuïtieve besturingen, software en vermogenselektronica voor robotica, zowel in de industriële als de onderwijssector.

Beide bedrijven werken al zes jaar intensief samen. Ze hebben onder meer gezamenlijk de Igus Robot Control ontwikkeld, die de goedkope kinematica van Igus van hoogwaardige kunststoffen aanvult.

Integratie

Commonplace Robotics maakt de integratie en bediening van robots zo goedkoop en eenvoudig dat ze overal kunnen worden gebruikt. De eerste producten met besturing en eigen vermogenselektronica waren robots voor didactiek. De eerste contacten ontstonden in 2016 toen Commonplace Robotics ontdekte dat de robotkinematica van Igus overeenkwam met de eigen visie. Inmiddels hebben de twee bedrijven gezamenlijk producten ontwikkeld zoals de iRC Igus Robot Control en de ReBeL Cobot, plus een actuator.

Veel klanten zijn verrast dat ze eenvoudige robottaken in slechts dertig minuten kunnen uitvoeren zonder enige programmeerkennis. Door de hoge mate van verticale integratie van Commonplace Robotics - van firmware en software tot schakelkastbouw en printplaatassemblage - kunnen nieuwe ontwikkelingen snel worden doorgevoerd. Door de deelname is na de intensieve samenwerking van de afgelopen zes jaar een nog meer gerichte aanpak van goedkope automatisering nu mogelijk is.

Vooral via het door Igus geëxploiteerde RBTX-platform voor goedkope robotica komen er elke dag nieuwe vragen van klanten uit alle sectoren van de industrie. Veel hiervan kan snel worden geïmplementeerd, vooral omdat Commonplace Robotics dankzij de investering kan uitbreiden.

ReBeL

Het nieuwste product van de samenwerking is de ReBeL Cobot voor zo'n € 5000 inclusief de controller. De actuator, ook verkrijgbaar als afzonderlijk onderdeel, combineert de kunststofkennis van Igus in de mechanische overbrenging met de vermogenselektronica en software van Commonplace Robotics. Met zes assen kan de ReBeL een massa tot 2 kg aan met een bereik van 664 mm en een eigen massa van 8,2 kg . Aanvragen en opdrachten komen enerzijds uit klassieke toepassingsgebieden zoals kwaliteitscontrole en pick and place-toepassingen in de machinebouw, anderzijds uit nieuwe toepassingsgebieden zoals restaurantautomatisering en stedelijke landbouw.

Foto: Igus