Dürr en Kawasaki samen in spuitrobots

Thu May 02 2024

05 02

Dürr en Kawasaki samen in spuitrobots

23/10/2023

Door Ad Spijkers

Robottechnologie en lakcomponenten vormen compatibele oplossingen voor geautomatiseerde lakprocessen.


     

In de automobielindustrie zijn geautomatiseerde en flexibele lakprocessen al lange tijd standaard en er is nu veel vraag naar in alle industrieën. Dürr past daarom zijn verftechnologie specifiek aan robotica-oplossingen in de algemene industrie aan. In de nieuwste samenwerking met Kawasaki Robotics hebben beide partners producten uit hun respectievelijke portfolio's zo voorbereid dat ze elektromechanisch compatibel zijn met elkaar. Robots en verfapparatuur kunnen dus veel gemakkelijker en sneller worden gekoppeld tot een door een robot ondersteund verfsysteem.

Sneller complete oplossingen

In het 'ready2integrate' concept zijn nu verschillende Dürr producten beschikbaar waarvan de interfaces harmoniëren met Kawasaki robots. Hieronder vallen doseerpompen, verfwisselaars, verfspuitpistolen en de EcoBell2 roterende verstuiver. Geselecteerde Kawasaki robots, waaronder de RS007L hogesnelheidsrobot en de nieuwe KJ155 verfrobot, zijn gekoppeld aan Dürr's beproefde EcoAUC besturingssysteem.

Met behulp van een selectiematrix kunnen Kawasaki en Dürr producten worden gekozen die bij elkaar passen en in korte tijd kunnen worden geïnstalleerd en in bedrijf gesteld. Er lopen al verschillende gezamenlijke klantprojecten.

Technologie en duurzaamheid

Dürr wil een breed scala aan bedrijven de mogelijkheid bieden om hun verfprocessen te automatiseren. Daarbij is het cruciaal dat de inspanningen en hindernissen voor integrators en eindklanten minimaal zijn. Dit is wat het 'ready2integrate' concept beoogt. Dit omvat het nauwkeurig afstemmen van Dürr's verftechnologie op industriële robotica. Met de Kawasaki robots en de compatibele Dürr applicatie- en besturingstechnologie wordt het 'ready2integrate' productaanbod uitgebreid.

Dürr is een wereldwijde actieve speler voor verftechnologie en een goede partner voor Kawasaki Robotics om oplossingen te combineren met gebruiksvriendelijkheid en economie. De teams van beide bedrijven hebben hun expertise en ideeën samengebracht en gaan de gezamenlijk bereikte resultaten nu op de markt te brengen.

Dürr heeft zijn hoofdvestiging in Bietigheim-Bissingen (25 km noordelijk van Stuttgart). De Kawasaki robots worden in Nederland op de markt gedistribueerd door Rijlaarsdam Factory Automation (RFA) in Zwijndrecht.

Foto: Dürr