Denemarken benut robotpotentieel niet

Fri Apr 26 2024

04 26

Denemarken benut robotpotentieel niet

03/05/2023

Door Ad Spijkers

Uit een nieuw rapport dat vandaag verschijnt, blijkt dat Deense bedrijven de voordelen van automatisering met robotica mislopen.


     

Ondanks een bloeiende robotindustrie en het vooruitzicht van een tekort aan arbeidskrachten hebben slechts enkele Deense bedrijven een strategie voor het implementeren van robots. Dat blijkt uit een nieuwe robotanalyse van het Deens Technologisch Instituut. Tegelijkertijd erkennen de bedrijven dat ze daarmee de voordelen van automatisering mislopen – ook al kunnen meer robots in de bedrijven meer voordelen opleveren voor zowel de bedrijven als de werknemers.

Kleine stapjes

Een meerderheid van de bedrijven die tegenwoordig al gebruik maken van robots en automatisering, vindt dat dit cruciaal is om de productie in Denemarken in stand te houden. Tegelijkertijd ervaart de overgrote meerderheid een positieve impact op bijvoorbeeld de productiecapaciteit, kwaliteit en uniformiteit van de producten. 71% ervaart ook daadwerkelijk een beter welzijn van de werknemers, wat goed correleert met het feit dat robots medewerkers kunnen ontlasten van het eentonige en vermoeiende werk.

Voor het eerst heeft het Teknologisk Institut (met hoofdvestiging in Taastrup, Kopenhagen) de introductie van robots in Deense productiebedrijven op de korrel genomen. In het rapport Small steps with robots win in the long run, dat vandaag in verschijnt, is een enquête gehouden onder 122 Deense bedrijfsleiders in de industrie, bouw en transport. De resultaten zijn ondersteund door veertien diepte-interviews met bedrijven die ervaring hebben met robots of robots willen gaan gebruiken.

Alle begin is moeilijk

Meer dan tweederde van de bedrijven met robots antwoordt in het rapport dat ze denken dat er kansen zijn in automatisering die ze missen. Dit geldt slechts voor negen procent van de bedrijven zonder robots. Tegelijkertijd zijn Deense bedrijven achtergebleven in het gebruik van robots – van een wereldwijde vijfde plaats in 2008 tot een twaalfde plaats in 2022. Het rapport wijst er ook op dat voor de overgrote meerderheid van de bedrijven de eerste robot het moeilijkst is. Daarna wordt het gemakkelijker om de robots te implementeren.

Uit het rapport blijkt dat 45% van de ondervraagde bedrijven robots en automatiseringsoplossingen in gebruik heeft, terwijl 55% niet heeft geautomatiseerd. Met name de maakindustrie heeft de robots omarmd. Hier maakt 77% van de ondervraagde bedrijven tegenwoordig gebruik van robots, terwijl dat ter vergelijking slechts 10% van de bedrijven binnen de bouw en constructie is.

Onbenut potentieel

Uit de cijfers blijkt dat er in Denemarken nog een groot en onbenut automatiseringspotentieel is. Vooral de bedrijven die zijn gaan automatiseren hebben daarvan de voordelen gezien. Een aantal bedrijven dat nog niet is begonnen met automatiseren, heeft onvoldoende kennis van de daadwerkelijke mogelijkheden. Dit suggereert dat er bedrijven zijn die een groot potentieel voor de voordelen van automatisering over het hoofd zien.

De bedrijven in het rapport is ook gevraagd naar de belemmeringen voor de invoering van automatisering. Hier zijn de antwoorden onder andere dat de robotmarkt moeilijk te doorzien is. Behalve de prijzen voor automatisering wijzen de bedrijven op een gebrek aan kennis over welke robotoplossing de juiste is, en of er überhaupt wel robots zijn die aansluiten bij de behoeften van de bedrijven.

Op basis van interviews met de bedrijven vat het rapport vijf goede adviezen samen voor bedrijven die te maken hebben met automatisering.

Foto: Teknologisk Institut