Palletiseeroplossing met Omron cobots

Sun Mar 26 2023

03 26

Palletiseeroplossing met Omron cobots

16/03/2023

Door Ad Spijkers

Een nieuw functieblok voor palletiseren in de machinecontroller van Omron maakt snelle en eenvoudige instelling van verschillende palletpatronen mogelijk.


     

Omron heeft een nieuwe palletiseeroplossing voor cobots geïntroduceerd, die inspeelt op de behoefte aan flexibelere productieprocessen en tegelijkertijd de programmeertijd verkort. De op PLC gebaseerde cobot-palletiseeroplossing is gemaakt op basis van de modulaire machinecontroller van Omron's NX1-serie, die is uitgerust met een gespecialiseerd functieblok voor palletiseren.

Nieuw functieblok

Palletiseeroplossingen met cobots passen in kleine ruimten en werken zij aan zij met mensen, zonder extra veiligheidshekken. Tegelijkertijd worden operators ontlast van zware tilwerkzaamheden en repetitieve taken. Cobotpalletisers worden daarom steeds populairder in veel industrieën en end-of-line-toepassingen. Om het programmeren van deze toepassingen te vereenvoudigen en te versnellen, heeft Omron de nieuwe palletiseeroplossing geïntroduceerd.

De belangrijke functies van de oplossing, die is gebaseerd op de NX-machinecontroller van Omron met een uniek functieblok, zijn onder meer snelle definitie van palletpatronen, eenvoudige stapsgewijze instelling en kalibratie door middel van inleren. Ook is er een uitgebreid productiedashboard. De flexibiliteit van de oplossing maakt eenvoudige uitbreiding en integratie van extra functionaliteiten mogelijk.

De NX-machinecontroller communiceert direct met de cobot-controller en werkt naadloos met de verschillende in- en uitvoerapparaten en gereedschappen die nodig zijn voor een palletiseeroplossing. Te denken valt aan een grijper, zuil, transportband, veiligheidscomponenten, sensoren en servomotoren. Hierdoor kan de volledige besturing worden uitgevoerd vanaf de PLC. De oplossing kan worden aangesloten op een Human Machine Interface voor bediening.

Quick and easy

Een van de grootste uitdagingen bij palletiseertoepassingen is de complexiteit bij het programmeren van de verschillende soorten palletpatronen. Met deze oplossing wordt de programmeertijd verkort en kunnen operators gemakkelijk wijzigingen aanbrengen. Omron heeft de oplossing ontwikkeld in samenwerking met zijn Automation Center in Barcelona. Daarbij is optimaal gebruikgemaakt van de uitgebreide toepassingservaring die onze technici in jaren hebben opgedaan.

De belangrijkste kenmerken en voordelen van de oplossing zijn:

  • betrouwbare besturing van de gehele oplossing
  • flexibiliteit en implementatiesnelheid verlagen de engineeringkosten
  • eenvoudige programmering dankzij een op wizards gebaseerde interface
  • snelle en eenvoudige omschakelingen dankzij definitie van palletpatronen en automatische berekening voor normale pallets en opdrachten voor receptbeheer
  • dashboard voor procesoverzicht en bewaking van robots in industriële productie
  • maximaal 20 kg payload met de Omron TM20 cobot

Foto: screenshot video Omron