Draadloos communicatiesysteem

Mon Apr 29 2024

04 29

Draadloos communicatiesysteem

04/07/2023

Door Ad Spijkers

Een draadloos communicatiesysteem van SMC vergemakkelijkt de gereedschapwissel bij cobots en robots.


     

In dynamische toepassingen is veel bewegingsvrijheid nodig om efficiënt te kunnen produceren. Vooral bij regelmatige gereedschapwissels in robots en draaitafels zijn kabelverbindingen een storende factor in de communicatie. De EX600-W serie van SMC lost dit op met een modulair draadloossysteem dat netwerkkabels overbodig maakt.

Stabiele communicatie

Het draadloos communicatiesysteem biedt gebruikers een gedecentraliseerde oplossing die compatibel is met EtherNet/IP en Profinet. Door het draadloos karakter zijn de tijd en kosten van installatie, aanpassingen en onderhoud tot een minimum beperkt. Gebruikers kunnen hun installatie snel weer aansluiten, bijvoorbeeld na een gereedschapswissel. Het systeem is in slechts 250 ms weer opgestart.

Het modulaire systeem is geschikt voor zowel digitale als analoge signalen en zorgt voor stabiele communicatie. Door gebruik te maken van frequentieverspringing (FHSS: Frequency Hopping Spread Spectrum) en data-encryptie in de 2,4 GHz ISM-band is de communicatie veilig, betrouwbaar en stabiel. Het systeem wordt niet beïnvloed door storingen van andere draadloze apparatuur in de fabriek.

De EX600-W functioneert daardoor ook optimaal in veeleisende industriële omgevingen, zoals in de automotive sector en bij laswerkzaamheden. De licentievrije ISM-band (2,4 GHz) die voor transmissie wordt toegepast, is vrij te gebruiken en maakt vooral lastoepassingen minder gevoelig voor interferentie. Het systeem heeft een bandbreedte van 1MHz en een frequentiebereik van bijna 100 MHz ten opzichte van 2.4GHz. De module kan via FHSS een bericht versturen tussen 2403-MHz en 2481 MHz. Hier is voor gekozen om zo weinig mogelijk storingen via onze wireless communicatie waar te nemen.

Flexibiliteit

SMC Wireless biedt veel operationele flexibiliteit, omdat het vrijwel overal kan worden geplaatst. Dat geld vooral wanneer met bewegende delen wordt gewerkt, zoals bij gereedschapswissels in robotarmen of draai- en indexeringstafels. De basisunit beschikt over 1280 in- en uitgangen die binnen een bereik van 10 m draadloos communiceren met maximaal 127 externe modules. Het risico van een verbroken verbinding of circuitonderbreking is gering, waardoor het draadlozesysteem bijdraagt aan een efficiëntere werkomgeving.

Foto: SMC