Robotsysteem vervangt zelf contacttip

Thu Apr 25 2024

04 25

Robotsysteem vervangt zelf contacttip

24/10/2022

Door Ad Spijkers

Rob Welding wil laswerkzaamheden zo eenvoudig mogelijk maken. Zo vervangt een nieuw robotsysteem automatisch zelf de contacttip van het laspistool.


     

Robotengineers maken robots steeds beter, waardoor ze meer en meer in staat zijn om mensen het werk uit handen te nemen. Het nieuwe Ready Robotic System (RRS) van RobWelding in Dodewaard vervangt automatisch de contacttip, waarna de lasrobot autonoom verder last. Metaalbedrijf We-Metal in Renswoude nam de RRS-uitvoering als eerste in gebruik.

Daarnaast proberen de RobWelding-engineers het werk dat robots (nog) niet zelf kunnen zo eenvoudig mogelijk te maken. Voor het Ready Robotic System voor We-Metal bedachten ze een opklapbaar bordes, waarmee het programmeren van de robotinstallatie significant eenvoudiger wordt. In de nabije toekomst rust RobWelding de RRS ook nog uit met malherkenning.

Compacte uitvoering

De RRS-installatie voor We-Metal uit Renswoude is uitgevoerd met twee stations en kan producten opnemen tot een maximale lengte van 4 m. Bijzonder is dat de omvang van de cel hierbij beperkt blijft tot slechts 6 m x 7 m. In deze installatie staat een K1000 manipulator van ABB met een bereik van 4 m tussen de centers en een maximaal gewicht van 1000 kilo per product.

Foto: Rob Welding