Duitsland start nieuw robotica-instituut

Sat Dec 21 2024

12 21

Duitsland start nieuw robotica-instituut

19/06/2024

Door Ad Spijkers

Vooraanstaande robotica-locaties in Duitsland hebben gezamenlijk het Robotics Institute Germany (RIG) opgericht, dat de robotica-kennis in Duitsland moet bundelen en als centraal aanspreekpunt voor de industrie gaat fungeren. Het project, dat de komende vier jaar wordt gefinancierd door het Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF), gaat op 1 juli van start.


     

De initiatiefnemers hebben een roboticanetwerk opgebouwd met universiteiten en niet-universitaire instellingen voor concept van op AI gebaseerde robotica. Het historisch initiatief komt op het juiste moment. De initiatiefnemers reageren bijvoorbeeld op de huidige trends in de VS, waar veel bekende bedrijven fors investeren in op AI gebaseerde robotica. Het nieuwe instituut zet hier een programma tegenover dat is gericht op baanbrekend onderzoek en talent.

Made in Germany

Intelligente robotica-oplossingen zullen niet alleen de economie transformeren, maar ook levens. Ze beïnvloeden zowel de gezondheidszorg, het onderwijs, de mobiliteitsoplossingen als de milieusector. Het RIG streeft het doel na om robotica te gebruiken om innovaties in de chemie, de farmaceutische industrie en de auto-industrie te volgen. Deze hebben Duitsland in het verleden tot een industriële grootmacht gemaakt en hebben tientallen jaren voor welvaart en groei gezorgd. Het land heeft het potentieel om ook op het gebied van belichaamde AI een pioniersrol te spelen. Intelligente robots zouden de volgende grote exporthit van 'Made in Germany' kunnen worden.”

De startcondities zijn goed. Robotici in Duitsland behoren tot de internationale leiders op het gebied van AI-gebaseerde robotica en hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het mondiale roboticalandschap. Het land ontbeert echter een strategische aanpak die het bestaande potentieel bundelt en gebruikt om de concurrentiekracht op de lange termijn veilig te stellen en economische groei te bevorderen. RIG moet voor baanbrekend onderzoek, onderwijs en innovatie op het gebied van op AI gebaseerde robotica zorgen en deze afstemt op de behoeften van Duitsland.

Who's who

Deelnemers aan het RIG zijn tien universiteiten, verspreid over Duitsland. Ook andere onderzoeksinstuten en geassocieerde partners nemen aan het project deel. Samenwerking met andere (ook internationale) partners uit bijvoorbeeld de industrie staat op de planning. Met het Robotics Institute Germany ontstaat een gedecentraliseerd netwerk van geavanceerde onderzoekslocaties.

Robotica wordt gezien als een belangrijke motor voor de innovatieve kracht en het concurrentievermogen van 'Standort Deutchsland'. Het nieuwe instituut maakt gebruik van de onderzoeksexpertise van bijna zeventig wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie voor de toekomst van gezondheid, werk, mobiliteit en duurzaamheid.

Doelstellingen

Het nieuwe instituut heeft vijf strategische doelstellingen geformuleerd:

  • 1. Maak onderzoek wereldwijd concurrerend
  • 2. Deel infrastructuur en middelen
  • 3. Bevorder talent en verzorg trainingen op het gebied van robotica
  • 4. Maak robotica-onderzoek vergelijkbaar met benchmarking en competities
  • 5. Vereenvoudig de overdracht van onderzoeksresultaten naar de industrie

Om onderzoek te vertalen naar concurrerende producten moeten onderzoek en industrie nauw samenwerken. Daarom heeft het RIG-innovatieprogramma tot doel de technische behoeften in de industrie te identificeren en het technologiegereedheidsniveau te verhogen. Het instituut wil de startup-cultuur bevorderen en vooral onderzoekers motiveren om nieuwe toepassingsgebieden voor robotica te ontwikkelen. Het aantal en de omvang van nieuwe startups, het aantal patenten en de omvang van directe financiering vanuit de industrie zullen jaar na jaar worden gecontroleerd.

Op de foto (v.l.n.r.) Prof. Angela Schoellig (TU München), Armar-7 (Karlsruher Institut für Technologie), Bettina Stark-Watzinger (federaal minister voor onderzoek) en Prof. Tamim Asfour vom Karlsruher Institut für Technologie bij de presentatie van het RIG in Berlijn.

Foto: BMBF/Hans-Joachim Rickel