Tube en Wire in teken van herstel

Thu Mar 28 2024

03 28

Tube en Wire in teken van herstel

30/03/2022

Door Ad Spijkers

Messe Düsseldorf verwacht niet de recordcijfers van editie 2018 te halen, maar is optimistisch gestemd.


     

Van 20 tot en met 24 worden op het beursterrein in Düsseldorf drie vakbeurzen voor de metaalindustrie gehouden: Tube, Wire en Metav. Tijdens een bijeenkomst voor de vakpers uit België en Nederland gaven Messe Düsseldorf en Nederlands vertegenwoordiger Fairwise een vooruitblik op de eerste twee beurzen.

Wire vindt plaats in zeven hallen, Tube in zes hallen en Metav in twee hallen. In totaal is meer dan 95.000 m2 netto tentoonstellingsoppervlakte geboekt. De laatste editie van de beurzen was in 2018, en toen werden recordaantallen geboekt: 1442 exposanten en 42.28 bezoekers voor Wire en 1242 exposanten en 29.838 bezoekers voor Tube.

Die aantallen verwacht de organisatie dit jaar niet te halen. Niet alleen is er nog altijd onzekerheid over het verdere verloop van de pandemie (met onder meer tot gevolg dat medewerkers reisverboden krijgen van werkgevers) en van het conflict in Oost-Europa. Ofschoon de exposanten en bezoekers voor verreweg het grootste deel uit 'westerse' landen, Noord-Amerika en Azië komen.

Aanbod

Het gecombineerde expositieprogramma van Tube en Wire omvat de volgende categorieën:

  • Grondstoffen, buizen, draad en toebehoren
  • Machines voor de productie en veredeling van buizen en draad
  • Tweedehands buizen
  • Gereedschappen voor productietechnologie en hulpmiddelen
  • Meet-, regel- en besturingstechniek
  • Test- en controletechniek           
  • Specialistische onderwerpen
  • Handel in buizen uit FE-metaal, NE-metaal en kunststof
  • Pijpleidingen en offshore-, olie- en gastechnologie
  • Profielen en profieltechnologie
  • Bevestigingsmiddelentechnologie en eindproducten
  • Mesh welding machines
  • Verentechnologie en eindproducten

De laatste groep is nieuw voor Wire. Met de introductie hiervan wordt nu een belangrijk deel van de keten ingevuld, na grondstoffen en machines. Alleen metaalwinningsbedrijven (mijnbouw) en recycling ontbreken nog. En zoals het er nu naar uitziet zullen die ook niet worden toegevoegd, meldde de organisatie desgevraagd. Daar zijn andere beurzen voor.

Tube was in het verleden vooral een beurs waarop alles rondom metalen buizen was te vinden. Langzamerhand neemt ook het aanbod kunststof buizen en toebehoren toe, die in bepaalde sectoren een lichtere, gemakkelijker te hanteren en goedkopere optie vormen. Dé beurs voor deze materialen is en blijft echter K, waarvan de eerstvolgende editie van 19 tot en met 26 oktober wordt gehouden, ook in Düsseldorf.

Robots

Robotica neemt in het expositieprogramma van Tube en Wire geen vooraanstaande plaats in. Bij het schrijven van dit bericht werden achttien bedrijven genoemd als aanbieder, system integrator of zelfs eindgebruiker van robots. De gelijktijdig gehouden Metav vermeldt vijf bedrijven onder het kopje Robot. De bekende robotnamen troffen we niet aan in de exposantenlijsten, wat ook wel logisch is aangezien Automatica in München op dezelfde dagen wordt gehouden.

Dat robots ook in de buizen- en draadwereld worden toegepast, lijdt echter geen twijfel: positioneren, lassen, snijden, laden, lossen, het zijn allemaal deelprocessen die een robot voor zijn rekening kan nemen.

Praktisch

Tube en Wire worden georganiseerd door Messe Düsseldorf. De organisatie van de bijna gelijktijdig en op dezelfde locatie gehouden Metav is in handen van de Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken (VDW). De drie beurzen zijn op één ticket te bezoeken. Voor dagkaart moet u online € 42,00 betalen, als u daarvoor in aanmerking kunt komen kost een gereduceerde dagkaart € 20,00. Voor een doorlopende kaart moet u online € 82,00 afrekenen. Controleert u vóór uw bezoek nog wel op de sites van de diverse beurzen of en welke maatregelen er gelden in het kader van Covid-19!

Foto: Messe Düsseldorf/ctillmann