Siemens presenteert industriële 5G-router

Thu Jan 27 2022

01 27

Siemens presenteert industriële 5G-router

01/07/2021

Door Ad Spijkers

Met de Scalance MUM856-1heeft Siemens de eerste industriële 5G-router geïntroduceerd.


     

De router verbindt lokale industriële toepassingen met openbare 5G, 4G (LTE), en 3G (UMTS) netwerken. Met het apparaat kunnen installaties, machines, besturingselementen en andere apparaten via een openbaar 5G netwerk flexibel en met hoge datasnelheden op afstand worden bewaakt en onderhouden. Er is een groeiende vraag naar dit soort oplossingen in de industrie.

Het apparaat kan ook worden geïntegreerd in private 5G netwerken. De Scalance MUM856-1 ondersteunt daarmee toepassingen zoals mobiele robots in de productie, autonome voertuigen in de logistiek of augmented reality-toepassingen voor onderhoudstechnici. Dankzij een robuuste IP65-behuizing kan de router ook buiten de schakelkast worden gebruikt, bijvoorbeeld onder zware omstandigheden in de productie of in buiteninstallaties in de waterhuishouding.

1 Gb Ethernet

Voor een krachtige verbinding van op Ethernet gebaseerde subnetwerken en automatiseringsapparaten ondersteunt de router Release 15 van de 5G-standaard. Het apparaat biedt hoge bandbreedtes tot 1000 Mb/s in de downlink en tot 500 Mbps in de uplink. De hoge transmissiesnelheden maken data-intensieve toepassingen zoals firmware-updates op afstand mogelijk. Dankzij IPv6-ondersteuning kunnen de apparaten ook worden aangesloten op moderne communicatienetwerken.

Diverse beveiligingsfuncties bewaken het gegevensverkeer en bieden bescherming tegen ongeoorloofde toegang, zoals een geïntegreerde firewall, authenticatie van communicatieapparaten en versleuteling van gegevensoverdracht via VPN. Als geen 5G-netwerk beschikbaar is, schakelt het apparaat automatisch over op 4G- of 3G-netwerken.

De eerste releaseversie van de router heeft een EU-radiolicentie; andere versies met andere licenties zijn in voorbereiding. Met het Sinema Remote Connect beheerplatform voor VPN-verbindingen krijgen gebruikers gemakkelijk en veilig toegang tot externe systemen of machines, zelfs als deze in andere netwerken zijn geïntegreerd. De software maakt ook eenvoudig beheer en autoconfiguratie van de apparaten mogelijk.

Prototypes voor private 5G-netwerken

Behalve connectiviteit met openbare netwerken ondersteunt Scalance MUM856-1 ook integratie in private lokale 5G-campusnetwerken. Siemens test dit gebruiksscenario in zijn eigen Automotive Showroom en Test Center in een prototype van een autonoom 5G-testnetwerk op basis van Siemens-componenten. De 5G-infrastructuur die daar is aangelegd, bestaat uit een 5G-kern, een gedistribueerde eenheid en verschillende radio-eenheden.

Siemens heeft ook een ander prototype van een eigen 5G-infrastructuur gebouwd in zijn fabriek in Amberg. Ook de fabriek in Karlsruhe zal binnenkort hiermee worden uitgerust. Ook hier vertrouwt het bedrijf op zelf ontwikkelde producten en oplossingen. Daarnaast implementeert de onderneming private netwerktechnologie voor een 5G-campusnetwerk, gericht op industriële toepassingen, in een van de beurshallen van Deutsche Messe AG in Hannover. Dit private 5G-netwerk zal begin september klaar zijn voor gebruik. Het netwerk kan door exposanten worden gebruikt tijdens beurzen, terwijl buiten beurstijden bedrijven het kunnen gebruiken voor tests en veldproeven.