Igus kabelrups voor 3D-beweging robots

Sat Mar 02 2024

03 02

Igus kabelrups voor 3D-beweging robots

30/06/2021

Door Ad Spijkers

De telescopische Triflex TRX kabelrups van Igus bespaart ruimte op de robot en waarborgt een terugtreklengte tot 40%


     

Om te waarborgen dat kabels op industriële robots bij beweging veilig, gemakkelijk en compact geleid kunnen worden, heeft Igus de vier-dimensionale Triflex TRX kabelrups ontwikkeld. De nieuwe ontwerpstudie vervangt klassieke robotslangpakketten en terugtreksystemen. Door een speciaal telescoopmechanisme binnenin de kabelrups wordt tot 40% terugtreklengte gewaarborgd. Hierdoor kunnen gebruikers ruimte op de derde as van hun robot, 83% gewicht en hoge kosten voor terugtreksystemen besparen.

Kabelrups

De driedimensionale Triflex R kabelrupsen worden ingezet in de industrie voor de 'fail safe' geleiding van kabels en slangen op robots. Retractiesystemen zijn tot nu toe op de derde as ontwikkeld. Ze zorgen er voor dat geen lussen worden gevormd tijdens de beweging van de kabelrups, die de robot zouden kunnen hinderen. Maar assen op robots bieden steeds minder ruimte en dus was een nieuwe oplossing nodig.

Reden voor Igus om het Triflex TRX-systeem te ontwikkelen, op basis van de triflex R kabelrups. Dit is een vier-dimensionale kabelrups waarin het terugtreksysteem al in is geïntegreerd. Met TRX is een ruimtebesparende kabelrups gemaakt, die direct en compact op de derde as kan worden bevestigd. De energietoevoer draait in zichzelf en wordt spiraalvormig tot 40% langer en korter als in een telescopisch uittreksysteem.

Voor dit doel vertrouwt de kunststofspecialist uit Keulen op een schroefverbindingssysteem in het mechanisme en op een geïntegreerde resetband. De band brengt de kabelrupsschakels steeds weer terug naar hun startpunt en zo kan de terugtrekkracht worden aangepast. De kabels worden in de kabelrups geplaatst in de vorm van een spiraal en worden veilig geleid in de beweging met behulp van de kabelrups. Daarnaast worden de kabels en slangen op hun plek gehouden in het midden van de TRX zodat ze hun positie niet verlaten wanneer aan de kabelrups wordt getrokken.

Gewichts- en ruimtebesparing

Vergeleken met andere terugtreksystemen bespaart de gebruiker tot 83% aan gewicht. Ook vraagt het systeem slechts de helft van de ruimte. Op deze manier kunnen de prestaties van de robot worden verbeterd en de kosten gereduceerd. Net als bij de Triflex R, kunnen de kabels snel in de kabelrups worden gedaan vanaf de buitenzijde

Foto: Igus