Aanpasbare grijper voor snelle hantering

Sat Mar 02 2024

03 02

Aanpasbare grijper voor snelle hantering

24/01/2023

Door Ad Spijkers

Nomad Robotics biedt een efficiënte oplossing voor totale controle over het ontwerp van de grijper: SoftActuators.


     

Nomad Robotics is distributeur van robotica-oplossingen, met vestigingen in Frankrijk en Denemarken. Het bedrijf levert componenten voor toepassingen in de industrie, beveiliging, bouw, retail en voedingsmiddelensector. Met name voor de laatste zijn de SoftActuators interessant.

SoftActuators

De modulaire grijperelementen zijn te integreren met elk robotsysteem en kunnen objecten van verschillende grootte en/of vorm grijpen. Het basistype is aanpasbaar en biedt de flexibiliteit van EOAT-systemen met aluminium bouwprofielen. SoftActuators zijn de vingers van de grijper en worden pneumatisch bediend. Ze zijn gemaakt van door de FDA goedgekeurd siliconenrubber en hebben een levensduur van meer dan 10 miljoen cycli. Ze passen zich aan alle configuraties aan zonder dat een speciale basis nodig is.

SoftActuators bieden volledige controle over het ontwerp van de grijper. De gebruiker hoeft alleen de positie van de vingers aan de basis aan te passen en door te gaan naar de volgende reeks items. Er zijn drie verschillende SoftActuators, met één, twee of drie vingers. Volgens Nomad Robotics zijn deze altijd uit voorraad leverbaar. Voor speciale behoeften zoals 4, 5, 6, 7 of meer vingers of actuatoren met grotere of kleinere vingerafstand worden ze binnen twee weken gebouwd.

SoftActuators zijn componenten voor de rapid prototyping van grijpers. Ze vormen een aanvulling op standaardcomponenten zoals zuignappen en lineaire actuatoren om bewegende elementen te vormen zoals grijpers die goederen behandelen in automatische installaties. De grijpers gebruiken flexibele actuatoren in verschillende configuraties om met meerdere zuignappen, vingers en pneumatiek meerdere producten op te pakken en op een ondergrond te plaatsen. Ze zijn uitgerust met een hoekadapter die de mogelijkheden uitbreidt.

Toepassingen

SoftActuators worden gebruikt in verschillende toepassingen, zoals pick-and-place, lichte en zware voedselverwerking en hogesnelheidstoepassingen. Ze worden gebruikt om meerdere en gevarieerde voedingsmiddelen in een enkele grijpconfiguratie te hanteren. Eenvoudige aanpassingen aan de afstand en hoeken van de SoftActuators zorgen ervoor dat een breed scala aan objecten in één enkele grijper kan worden gegrepen. Het gebruik van profielen met langwerpige gaten maakt een perfecte installatie mogelijk wanneer verpakt voedsel wordt gehanteerd.

De grijperelementen worden gemonteerd met standaardschroeven en kunnen in elke gripconfiguratie worden gebruikt, inclusief speciale voetstukken als onderdeel van een hygiënisch ontwerp. Voor de bediening van de SoftActuator-vingeractuatoren en een pneumatisch systeem of de besturing zijn pneumatische ventielen nodig.

Foto: Nomad Robotics