VR&M: digitalisering en automatisering

Thu Jun 20 2024

06 20

VR&M: digitalisering en automatisering

02/05/2024

Door Ad Spijkers

Vakbeurs Vision, Robotics & Motion zet in op de combinatie van digitalisering en automatisering. Het een kan niet zonder het ander.


     

Op 5 en 6 jui wordt in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch de vakbeurs Vision, Robotics & Motion gehouden. Tijdens beurs en lezingen krijgen professionals een compleet overzicht van de nieuwste ontwikkelingen om slimme productieautomatisering toe te passen in een productieomgeving. Het aanbod gaat van slimme softwaresystemen om papierwerk terug te dringen tot volledig autonoom werkende robots. Tijdens het evenement worden de meest geavanceerde cobots en de meest nauwkeurige vision-technologie gepresenteerd.

Meer automatisering

"Steeds meer maakbedrijven willen automatiseren. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is er aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt waardoor bedrijven efficiënter moeten werken. Daarnaast worden de producteisen steeds strenger. Robots en cobots bieden uitkomst. Maar waar begin je? Wij laten met deze beurs zien wat de mogelijkheden zijn en brengen bedrijven met elkaar in contact", zegt Charlotte de Jong, programmamanager van Vision, Robotics & Motion bij organisator Mikrocentrum.

De vakbeurs wordt dit jaar uitgebreid met een nieuwe pijler: Digital Innovation. Deze pijler legt de focus op de digitaliseringsmogelijkheden en oplossingen voor bedrijven in de maakindustrie. "We zien dat digitalisering en automatisering altijd hand in hand gaan; zonder digitalisering kun je bijna niet automatiseren. Daarom kan het bijna niet los van elkaar bestaan. Dat maakt de combinatie op de beurs erg interessant”, aldus Timo van Leent, manager afdeling Evenementen bij Mikrocentrum. "Ondernemers kunnen zich laten informeren over de nieuwste trends. Bovendien werken de verhalen van anderen vaak inspirerend."

Het begin is moeilijk

Van Leent ziet dat zeker kleinere bedrijven het lastig vinden om de eerste stappen te zetten richting digitaliseren en automatiseren. Zij hebben vaak geen grote ICT-afdelingen met grote budgetten om te experimenteren. Maar de markt vraagt wel van hen om mee te gaan in de vernieuwingen. Op Vision, Robotics & Motion krijgen ondernemers inzicht in wat digitalisering en automatisering voor hen kan betekenen. Op de beurs staan exposanten met de nieuwste technologieën en er is een groot aantal workshops en lezingen te bezoeken.

De beurs is interessant voor zowel kleine als grote bedrijven, in verschillende fases van automatisering en digitalisering. Voor bedrijven die aan het begin van dat proces staan, is het waardevol om te zien wat er allemaal mogelijk is. Maar ook voor ondernemers die al verder zijn en dieper in willen gaan op bepaalde onderdelen, is er genoeg aanbod. Netwerken staat centraal op de beurs, bezoekers kunnen op de beurs in korte tijd veel mensen leren kennen. Zo zijn er naast bedrijven die nieuwe technologieën aanbieden ook verschillende consultants en subsidiepartijen aanwezig die bedrijven kunnen helpen.

Foto: Mikrocentrum