AR voor eenvoudigere inbedrijfname robots

Mon Apr 29 2024

04 29

AR voor eenvoudigere inbedrijfname robots

29/01/2024

Door Ad Spijkers

De nieuwe Kuka.MixedReality software visualiseert de omgeving van robotcellen live op de smartphone.


     

Met nieuwe software ondersteunt Kuka een snelle, veilige en intuïtieve opstart van nieuwe robots. Gereedschappen en interferentiegeometrieën worden via de app live op het mobiele toestel weergegeven. Hierdoor kunnen gebruikers potentiële gevaren in een vroeg stadium detecteren en elimineren voordat de robot aan het werk gaat.

Augmented Reality

Het gebruik van Augmented Reality (AR) maakt intuïtief opstarten mogelijk. Het verbindt de echte wereld met de virtuele wereld. AR verrijkt op een duidelijke en ongecompliceerde manier de omgeving van de robotcel met digitale informatie. Dit versnelt niet alleen de installatie, maar maakt het werken met de robot ook veiliger, omdat fouten snel kunnen worden opgespoord en hersteld.

De software kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de robotbeweging met een virtuele grijper te simuleren. Als potentiële botsingen worden gedetecteerd in de AR-omgeving, kunnen ze vroegtijdig worden voorkomen in de echte omgeving, zodat noch de robot noch de grijper beschadigd raakt. Kuka.MixedReality bestaat uit een Assistant app en een aanvullende technologiepakket, dat op de robotsturing geïnstalleerd wordt.

Snelle inbedrijfname

Kuka.MixedReality is eenvoudig te installeren en bedienen. Gebruikers installeren de gratis app (Kuka.MixedReality Assistant) via de Apple App Store of de Google Play Store op hun smartphone of tablet. Alle relevante informatie over de robot wordt rechtstreeks via de robot via WLAN via een router of access point naar het mobiel toestel gestuurd en daar visueel weergegeven. Er is geen extra hardware zoals een AR-bril nodig.

Wel moet het technologiepakket (Kuka.MixedReality Safe) als gegevensbron op de robotsturing worden geïnstalleerd. Om de Safe-functies te gebruiken, moet daarnaast een van de Kuka.SafeOperation technologiepakketten op de besturing zijn geïnstalleerd.

Grafische weergavemogelijkheden

De Kuka.MixedReality Assistant app toont in real time grafisch alle relevante variabelen direct op de robot. Het is ook mogelijk om de overeenkomstige configuratieparameters van de ruimtes of gereedschappen weer te geven. Geïnteresseerden kunnen de applicatie nu eenvoudig downloaden en gratis testen. Dankzij de geïntegreerde demomodus kunnen de functies ook zonder echte robot worden getest.

Augmented of mixed reality is een toekomstgericht onderwerp dat ook in de robotica veelbelovende mogelijkheden biedt. Met Kuka.MixedReality verhoogt de robotfabrikant de gebruiksvriendelijkheid en veiligheid bij de installatie van zijn robots. Daarvan profiteren klanten van alle ervaringsniveaus op het gebied van automatisering. Kuka heeft zijn Benelux-kantoor in Houthalen in Belgisch Limburg.

Foto: Kuka