Alle spuitrobots in één netwerk

Fri Mar 29 2024

03 29

Alle spuitrobots in één netwerk

27/08/2021

Door Ad Spijkers

Dürr breidt eerste marktklare AI-toepassing voor spuiterijen uit.


     

Opsporen van foutenbronnen, bepalen van optimale onderhoudstijden, verbeteren van productieprocessen – kunstmatige intelligentie maakte dit tot nu toe alleen mogelijk in een spuiterij die is uitgerust met state-of-the-art robots. Het in oppervlaktebehandeling gespecialiseerde Dürr in Bietigheim-Bissingen (noordelijk van Stuttgart) paste onlangs het toepassingsgebied van zijn AI-toepassingen aanzienlijk uit.

Een speciale interface-oplossing maakt het voor het eerst mogelijk om robots in bestaande laksystemen te integreren.De analysesoftware uit de DXQ-productfamilie kan bovendien nu ook worden gebruikt voor afdichtingen.

Data

De fabrieken van de auto-industrie genereren grote hoeveelheden data over productieprocessen, grondstoffen en producten. De sleutel tot het blootleggen van deze schat is connectiviteit - met andere woorden: de juiste interface op het besturingsniveau om toegang te krijgen tot de informatie van robots, drogers, laksystemen of transporttechnologie.

Om de applicatiekwaliteit en de systeembeschikbaarheid met behulp van moderne IT-technologieën te verhogen, moeten relevante machinegegevens (asposities, temperaturen, alarmen, start- en eindtijden) in real-time worden geregistreerd en naar een databank gestuurd. Dit is de basisvereiste opdat software uit de DXQ-familie van Dürr de huidige status van systeemcomponenten kan bepalen. Het doel is dan om, in combinatie met historische gegevens en machine learning, voorheen onbekende foutenbronnen op te sporen of onderhoudsintervallen voorspellend te plannen.

Connectiviteit

De vraag naar digitale toepassingen is groot, maar veel systemen in bestaande fabrieken kunnen hier niet op worden aangesloten. Alleen de jongere generatie Dürr-robots heeft de juiste interface voor data-acquisitie. Oudere modellen, robots van andere fabrikanten en technologie buiten de verftoepassing konden nog niet worden in netwerk worden opgenomen. Maar het bedrijf heeft een manier gevonden om connectiviteit tot stand te brengen met bijna alle gangbare robots en andere apparatuur.

De oplossing is een adapter bestaande uit hardware- en softwarecomponenten, die verbinding kan maken met alle gangbare veldbustechnologieën en gegevens levert in de vereiste resolutie van enkele milliseconden. De adapter wordt aangeboden door Dürr in samenwerking met Techno-Step, een specialist in systemen voor analyse en diagnose van procesdata en onderdeel van de Dürr Group.

Op deze manier kunnen gebruikers sensor- en actuatorgegevens uit bestaande systemen lezen en het hele scala aan branches, van voorbehandeling en toepassing tot transporttechnologie, integreren in één analysesoftware. Met DXQequipment.analytics krijgt de gebruiker gedetailleerde inzicht in de verschillende processtappen en alle betrokken systemen in de waardeketen.

Foto: Dürr