Sneller sorteren op de werkvloer

Tue Mar 19 2024

03 19

Sneller sorteren op de werkvloer

13/09/2021

Door Ad Spijkers

Kion en Fraunhofer IML willen op AI gebaseerde zwermtechnologie naar een hoger niveau tillen.


     

De Kion Group en het  Fraunhofer-Institut für Materialfluss und Logistik (IML) willen de autonome Load Runner met gedistribueerde AI overdragen van het prototype naar industrialisatie en verder technisch uitwerken. Hiervoor richten het onderzoeksinstituut en de intralogistiek groep een gezamenlijk 'Enterprise Lab' op. Het gemeenschappelijke doel van de Kion Group en Fraunhofer IML is de industrialisatie en optimalisatie van op AI gebaseerde zwermtechnologie van de sensor tot het hogere platform.

De LoadRunner van het Fraunhofer-instituut vormt een nieuwe generatie zelfrijdende transportvoertuigen met goede prestaties. De gedistribueerde intelligente voertuigcoördinatie is bedoeld om het snelle autonome voertuig naar een nieuw niveau van zwermrobotica te tillen. De voertuigen hebben de acceleratie van een sportwagen.

Onderzoeken optimaliseren

Het gebruik van AI in haar producten en softwareoplossingen is een belangrijk onderdeel van de strategie van Kion, waartoe onder meer Linde, Still en Dematic behoren. De LoadRunner-technologie en het partnerschap met Fraunhofer-IML moeten de processen in magazijnen eenvoudiger, sneller en efficiënter maken.

In het Enterprise Lab van Fraunhofer IML in Dortmund werken acht medewerkers van beide partners samen aan de verdere ontwikkeling van de LoadRunner-technologie. Het lab zal naar verwachting deze maand in gebruik worden genomen en is ontworpen voor een looptijd van minimaal drie jaar.

Met zijn kunstmatige intelligentie is de LoadRunner het prototype voor de intralogistieke industrie op weg naar een in real-time, in netwerken verbonden digitale platformeconomie. De zwermen voertuigen combineren de mogelijkheden van sorteer- en transportbandtechnologie met het potentieel van autonome AI-gebaseerde systemen.

KI in de AGV

Een LoadRunner kan momenteel in een zwerm dynamisch bewegen met een snelheid tot 10 m/s. Indien nodig kunnen meerdere voertuigen en maximaal vier passieve trailers magnetisch aan elkaar worden gekoppeld om grote en omvangrijke onderdelen te vervoeren. Met zijn dynamiek en zijn omni-directionele chassis is de LoadRunner geschikt voor sorteer- en distributieprocessen. De lading wordt overgedragen zonder extra actuatoren, uitsluitend door middel van traagheid wanneer het voertuig wordt geremd.

Een voertuig kan zelfstandig ladingen vervoeren en sorteren tot een gewicht van ongeveer 30 kg. Hierdoor kan hij bijvoorbeeld worden gebruikt voor het transporteren en sorteren van bagage op luchthavens.

De LoadRunner werd voor het eerst gepresenteerd in 2019. In september 2020 leverde een onderzoek naar het gebruik van de LoadRunner voor het sorteren van pakketten de eerste veelbelovende resultaten op. Met slechts 60 voertuigen kunnen theoretisch ruim 10.000 zendingen per uur worden gesorteerd. Hiermee kunnen ze de prestaties van klassieke sorteersystemen halen. De LoadRunner vereist echter minder permanent geïnstalleerde infrastructuur en biedt een snellere inbedrijfstelling, dynamische prestatieaanpassing en hogere schaalbaarheid.

Foto: Kion Group