Onderwaterrobot brengt diepzee in kaart

Tue Apr 23 2024

04 23

Onderwaterrobot brengt diepzee in kaart

12/05/2023

Door Ad Spijkers

Amerikaanse onderzoekers gaan tijdens de InVader-missie hun Robotic Laser Divebot testen op een diepzee-expeditie.


     

Een Amerikaans onderzoeksteam gaat technologieën testen voor gebruik in toekomstige planetaire verkenning en verzamelt data om diepzee-ecosystemen en mineralen op aarde te onderzoeken. Ze zullen een innovatief robotlasersysteem testen tijdens een diepzee-expeditie aan boord van de E/V Nautilus. De onderzoekers zijn afkomstig van het SETI Institute in Mountain View (Californië), Impossible Sensing in St. Louis (Missouri), het NASA Jet Propulsion Laboratory in La Cañada Flintridge (Californië) en andere instellingen

InVader

De missie, genaamd InVader (In-situ Vent Analysis Divebot for Exobiology Research), heeft tot doel technologieën te ontwikkelen om de zeebodem op aarde te verkennen, te karakteriseren en te bemonsteren. In het bijzonder zal Laser Divebot sneller en goedkoper dan ooit mariene mineralen moeten vinden en de biodiversiteit in de zeebodem catalogiseren.

De technologie moet een revolutie teweegbrengen in de oceanografie. Wetenschappers zullen niet langer monsters hoeven te verzamelen en naar een laboratorium te sturen en weken op de resultaten te wachten. InVADER doet het in slechts een paar uur en zonder impact op het milieu. Met deze aanpak kunnen wetenschappers sneller meer leren over de oceaan, wat essentieel is voor de bescherming ervan.

Indien succesvol kunnen dergelijke technologieën ook worden gebruikt om oceaanwerelden in ons zonnestelsel, zoals de manen Europa (bij Jupiter) en Enceladus (bij Saturnus) te verkennen. Dit zal ons helpen begrijpen of ze bewoonbaar kunnen zijn en leven kunnen herbergen.

Expeditie

De E/V Nautilus-expeditie zal van 16 mei tot 14 juni 2023 voor het eerst InVader's Laser Divebot inzetten in de regio Kingman Reef  en Palmyra Atoll (beide zo'n 1700 km zuidelijk van Hawaii). Deze wateren bevatten enkele van de meest ongerepte mariene ecosystemen op aarde. Het team zal een locatie van voor het testen van technologieën voor planetaire verkenning. Ook zullen de onderzoekers bijdragen aan een beter begrip van de diepwaterbronnen en de biodiversiteit van nooit eerder geziene onderzeese bergen en habitats.

De Laser Divebot zal op ROV Hercules worden gemonteerd. Het tweetal zal delen van de zeebodem met opmerkelijke snelheid en nauwkeurigheid in kaart brengen. Het hart van de innovatie is een geavanceerde laserspectroscopiesuite die voor het een eerst lange afstand en ultrahoog gevoelige laser Raman en laserfluorescentiespectroscopie naar de zeebodem brengt.

Het team wil tijdens de expeditie meerdere duiken met de Laser Divebot uit te voeren en ter plaatse snelle compositiekaarten maken met behulp van de ultramoderne laserspectroscopiesuite. Deze kaarten zullen inzicht bieden in de minerale hulpbronnen en het microbiële metabolisme van de zeebodem. Het team zal ook vloeistoffen en mineraalmonsters meenemen voor verdere analyse in het laboratorium.

Foto: APL/Impossible Sensing