3D printer helpt Oekraïne te herbouwen

Fri Apr 19 2024

04 19

3D printer helpt Oekraïne te herbouwen

23/05/2023

Door Ad Spijkers

Terwijl de strijd voortduurt, wordt in de grote stad Lviv in het westen van het land al gewerkt aan de wederopbouw.


     

In Lviv, op zo'n 80k van de grens met Polen, is een initiatief gestart om Oekraïne weer op te bouwen. Het project wordt geleid door de humanitaire stichting Team4UA en uitgevoerd door de Deense 3DCP Group met behulp van een BOD2 3D-betonprinter van het eveneens Deense Cobod. Het doel is, tegemoet te komen aan de dringende behoefte aan onderwijsinfrastructuur in het land.

Wederopbouw

Oekraïne staat voor grote uitdagingen als gevolg van de grootschalige invasie van Rusland. De oorlog heeft geleid tot de vernietiging van of schade aan meer dan 2.000 scholen, waarbij 277 scholen volledig zijn gesloopt, aldus het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen van Oekraïne. In het licht van deze crisis is het primaire doel van dit project om snel te reageren op het schrijnende tekort aan onderwijsinfrastructuur in het land.

Door 3D-printtechnologie in het bouwproces te introduceren, willen de initiatiefnemers van het project de oprichting van onderwijsfaciliteiten bespoedigen en de basis leggen voor de wederopbouw van woningen en vitale infrastructuur in heel Oekraïne.

De humanitaire stichting Team4UA draagt daar een steentje toe bij. Het schoolbouwproject op basis van 3D-printtechnologie in Lviv is opgezet om snel toegang te bieden tot onderwijs voor kinderen die zijn getroffen door de oorlog in Oekraïne. Ook wordt een inclusieve ruimte gecreëerd voor ontheemde kinderen in Lviv. Vernietigde scholen en andere onderwijsinstellingen ontnemen de jongere generatie de kans op kwaliteitsonderwijs, wat een negatieve invloed kan hebben op hun toekomst en de toekomst van het land. Innovatieve oplossingen helpen dit probleem op te lossen, efficiënter en veel sneller. In Lviv is in na drie tot vier dagen vrijwel de helft van het printen al voltooid.

Basisschool

De basisschool wordt gebouwd op het terrein van de bestaande school nummer 23 (waarom hebben de scholen daar niet gewoon een naam? Of worden de kinderen al vroeg gehersenspoeld met het idee dat ze alleen maar een nummer zijn?) De school moet dienen als een baken van hoop voor ontheemde kinderen die zijn getroffen door de oorlog. Het schoolgebouw van één verdieping, met een oppervlakte van 370 m2, zal een verzorgende omgeving bieden voor de jonge leerlingen.

De architect koos ervoor om duidelijk te laten zien dat het gebouw 3D-geprint is door niet te kiezen voor een technologie waardoor gladde wanden kunnen worden geprint. Verder zal 90% van de bouwmaterialen lokaal worden geproduceerd, waardoor de economie wordt gestimuleerd en de gemeenschap sterker wordt. 99% van de materialen voor het 3D-geprinte beton lokaal tegen lage kosten ingekocht.

Het project om de eerste 3D-geprinte school in Europa te bouwen, belichaamt de veerkracht en vastberadenheid van het Oekraïense volk. Het wil zijn land weer opbouwen en een betere toekomst voor de volgende generatie verzekeren. Het project vertegenwoordigt een keerpunt in de wederopbouwinspanningen en biedt een blauwdruk voor het benutten van geavanceerde technologie om urgente maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Cobod heeft alles wat het bedrijf in dit project heeft gedaan, gratis gedoneerd. "Uit respect voor de strijdlust die Oekraïne heeft getoond, is dit het minste wat we kunnen doen", aldus het bedrijf.

Foto: Cobod