ABB wint IERA Robotics Award 2021

Mon Aug 15 2022

08 15

ABB wint IERA Robotics Award 2021

09/06/2021

Door Ad Spijkers

De 2021 Award for Innovation and Entrepreneurship in Robotics & Automation (IERA) gaat naar PixelPaint-technologie van ABB.


     

Twee nauwkeurige robots maken het lakken van auto's sneller, duurzamer en flexibeler en helpen fabrikanten om efficiënt in te spelen op individuele eisen. Tweekleurige en op maat gemaakte ontwerpen worden in één keer aangebracht. De technologie elimineert overspray, wat het milieu ten goede komt. De innovatieve oplossing voor het automatisch lakken van auto's combineert meer flexibiliteit en maatwerk met minder verspilde verf voor het welzijn van het milieu.

Geen verf meer verloren

In het verleden ging twintig tot dertig procent van verf verloren door overspray. Daarentegen brengt de inkjetkop van PixelPaint honderd procent van de verf aan op het voertuigoppervlak, wat de impact op het milieu verbetert. De technologie verhoogt ook de efficiëntie bij het lakken van auto's aanzienlijk.

Voorheen was het toepassen van een two-tone of maatwerk ontwerp een tijdrovend en arbeidsintensief proces. Het voertuig moest twee keer door de spuiterij. Met de nieuwe technologie namen de aangepaste schildersnelheden met vijftig procent toe. PixelPaint elimineert ook het proces van maskeren en ontmaskeren van elke auto, waardoor knelpunten worden verminderd.

In de concurrerende autoproductiemarkt hebben autoproducenten oplossingen nodig die hen kunnen helpen hun flexibiliteit, efficiëntie en kostenconcurrentievermogen te verbeteren. Tegelijkertijd moeten ze een hoogwaardige lakafwerking te leveren, inclusief geïndividualiseerde opties om te voldoen aan de groeiende vraag naar niet-standaard en op maat gemaakte ontwerpen.

Vier finalisten

De International Federation of Robotics (IFR) feliciteert ABB met het winnen van de IERA-prijs 2021 tegen sterke concurrentie. De vier finalisten hebben allemaal een succesverhaal gepresenteerd van een innovatief product in robotica en automatisering dat de behoeften van de hedendaagse fabrikanten combineert met een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid.

Het in Barcelona gevestigde Infaimon presenteerde zijn InPicker, een universeel pick and place-systeem voor industriële toepassingen. Micropsi Industries in Berlijn nam deel met zijn MIRAI-software, een AI-gestuurd besturingssysteem dat industriële robots in staat stelt om te gaan met variaties in de productie. Mobile Industrial Robots (MiR) uit Odense presenteerde de MiR250, een gebruiksvriendelijke mobiele robot die material handling-workflows in verschillende industrieën optimaliseert.

De IERA Award belicht en eert de prestaties van innovators met waarde creërende ideeën en ondernemers die deze ideeën omzetten in producten van wereldklasse. De IEEE Robotics and Automation Society (IEEE/RAS) en de IFR sponsoren gezamenlijk de prijs en willen met de prijs een sterkere samenwerking tussen wetenschap en industrie op het gebied van robotica bevorderen.

Foto: ABB