Kuka vult gat tussen heavy duty robots

Thu May 02 2024

05 02

Kuka vult gat tussen heavy duty robots

15/01/2024

Door Ad Spijkers

Met de KR Fortec brengt het merk een nieuwe dynamische en economische zware industriële robot op de markt.


     

De KR Fortec industriële robot van Kuka levert goede prestaties in een kleine ruimte. Zijn hoge dynamische prestaties zorgen voor korte cyclustijden en dankzij zijn compacte vorm is hij geschikt voor taken zoals handling en puntlassen. De KR Fortec kan dit allemaal aan met snelle prestaties en een laag energieverbruik. Het bedrijf heeft een Benelux-vestiging in Houthalen (B).

Voor zware belasting

De KR Fortec kan lasten van 240 kg tot 500 kg tillen en heeft een bereik van 2800 mm tot 3750 mm. Daarmee zit de nieuwe robot tussen de bestaande KR Quantec en KR Fortec ultra. Eerstgenoemde heeft een draaglast van 120 kg en een bereik van 2700 mm en 3500 mm. De tweede heeft een draaglast van 800 kg en een bereik van 2800 mmm tot 3700 mm.

Voor de klanten betekent de modularisering lagere kosten bij de opslag van reserveonderdelen. De nieuwe KR Fortec is ook beschikbaar met een verlengde arm, waarmee lasten van 240 kg over een reikwijdte van 3700 mm kunnen worden gehanteerd.

Het werkbereik van de nieuwe robot kan door de lineaire eenheid KL 4000 worden uitgebreid en is dan modulair aanpasbaar tussen 1,5 m m en 30 m. Op de KL 4000 past ook de KR Quantec. Voor de samenwerking met de KR Fortec ultra op dezelfde lineaire eenheid kan de KL 5000 worden gekozen. Zo kunnen klanten de producten al naargelang hun behoeften nog steeds probleemloos aanpassen en combineren.

Modulair

De Quantec Fortec maakt deel uit van een model overkoepelende modularisering, die zorgt voor een hoge overdraagbaarheid van de onderdelen van de robotserie. Bij de ontwikkeling van de KR Fortec was het voor Kuka belangrijk om een lagere Total Cost of Ownership (TCO) te realiseren en een product op de markt te brengen dat zuinig omgaat met grondstoffen. De KR Fortec is tot 700 kg lichter dan zijn voorganger.

De KR Fortec onderscheidt zich door een lange probleemloze werking en een lage onderhoudsbehoefte. De onderhoudswerkzaamheden kunnen dankzij de verbeterde toegankelijkheid snel worden uitgevoerd, waardoor de onderhoudskosten worden verminderd.

De twee in-line polsen zijn overgenomen van de KR Quantec en KR Fortec ultra modellen en zijn standaard water- en stofdicht. De KR Fortec kan bij 0°C tot 55°C worden gebruikt. Voor ruwe en vuile omgevingen zijn verschillende Foundry-varianten beschikbaar.

Foto: Kuka