Robots en ASRS verbeteren efficiëntie

Tue Apr 16 2024

04 16

Robots en ASRS verbeteren efficiëntie

23/02/2024

Door Ad Spijkers

Prime Vision legt uit dat robots goed zijn te integreren met geautomatiseerde opslag- en ophaalsystemen (ASRS).


     

Geautomatiseerde opslag- en ophaalsystemen (automated storage and retrieval systems, ASRS) vormen de ruggengraat van moderne logistieke magazijnoperaties. Maar het blijft een uitdaging om bestellingen efficiënt door het sorteerproces te verplaatsen. Manuele arbeid en sorteermachines hebben hun beperkingen; .mobiele robots vormen een flexibeler en toekomstbestendige oplossing

ASRS kunnen meer items opslaan in minder ruimte en bieden een eenvoudige selectie bij het plaatsen van een bestelling. Maar na het transporteren van items vanuit een magazijn naar een picking station moeten de bestelde producten nog worden verpakt en gesorteerd naar de juiste bestemming. Bij de verwerking van de grote ordervolumes op de e-commerce markt is dit een complexe taak.

Sorteermachines

Het betrekken van mensen bij een sorteersysteem leidt echter onvermijdelijk tot menselijke fouten, wat de winstgevendheid en klanttevredenheid beïnvloedt. Bovendien is het dag-in-dag-uit verplaatsen van zware dozen ergonomisch veiligheidsoogpunt niet gunstig. Werkgevers kunnen in deze tijd niet meer van werknemers verwachten dat ze de hele dag zwaar lichamelijk werk verrichten.

Sorteermachines kunnen manuele werkzaamheden grotendeels elimineren, maar zijn niet altijd geschikt voor complexe verpakkings- en sorteerprocessen. Ze zijn statisch en kunnen niet gemakkelijk meegroeien met een bedrijf. Hierdoor moeten magazijnmanagers jaren vooruitdenken om reservecapaciteit op lange termijn te waarborgen. Met de snelle groei die de e-commercemarkt kenmerkt, is dit niet eenvoudig.

Beschikbare ruimte is ook een overweging. Sorteermachines zijn meestal groot, waardoor ze maar moeilijk passen in een compact sorteergebied. Ook zijn er veiligheidszorgen. Mensen die dozen inpakken, kunnen ingesloten raken. Er moeten maatregelen worden genomen opdat personeel bj calamiteiten (bijvoorbeeld brand) gemakkelijk kan ontsnappen.

Een sorteerafdeling met een groot aantal gebieden of bestemmingen vergt een scala aan sorteermachines om bestellingen naar de juiste plek te brengen. Dit is duur, inefficiënt en een potentiële nachtmerrie voor facilitair managers en onderhoudsteams.

Robots

Robots zijn perfecte partners voor ASRS. Ze nemen het zware werk weg van werknemers en elimineren menselijke fouten die gepaard gaan met handmatig sorteren. In tegenstelling tot sorteermachines kan een robotvloot eenvoudig worden uitgebreid of verplaatst om groei of piekmomenten op te vangen. Robots hebben ook minder ruimte nodig om hun werk te kunnen doen. Ze kunnen individueel naar elke bestemming rijden en zich aanpassen aan beperktere ruimtes of complexe sorteeroperaties. Bovendien hinderen robots operators niet en kunnen ze met één druk op de knop worden stopgezet, wat de veiligheid verbetert.

Mobiele robots kunnen verpakkingen verzamelen van doosopzetters en deze vervolgens naar het picking station verplaatsen. Een operator pakt de items in, waarna de robot de gevulde doos naar de sluitmachine brengt. Zodra de doos dicht is, kan de robot deze naar het juiste sorteergebied transporteren.

Alvorens op grote schaal robots in gebruik te nemen, moeten de operators er mee vertrouwd worden gemaakt. Zo leren medewerkers alle eigenschappen van de robots, waaronder de veiligheidsmaatregelen die daarin zijn toegepast. De robots van Prime Vision uit Delft navigeren binnen een vooraf gedefinieerd gebied en ze zijn uitgerust met een camera en sensoren. De nauwkeurige navigatie wordt mogelijk gemaakt door het nauwkeurig in kaart brengen van de vloer waarop de robots gaan rijden. Als een robot een obstakel opmerkt, stopt deze automatisch.

Communicatie

Om te weten waar een bestelling moet worden opgehaald en afgeleverd, communiceren robots niet rechtstreeks met het geautomatiseerde opslag- en ophaalsysteem. In plaats daarvan bouwt Prime Vision een interface met het magazijnbeheersysteem (WMS) om sorteergegevens op te halen. Zodra het label op een doos is gescand, weet de ontvangende robot de juiste bestemming. Robots zijn niet gebonden aan een bepaald picking station, machine of sorteerband, wat de flexibiliteit en snelheid ten goede komt.

Wat de robots echt efficiënt maakt, is het vlootbeheersysteem. Dit bewaakt de positie van elke robot en kijkt vooruit in de tijd. Het beslist vervolgens welke robot prioriteit krijgt of vertraagt en stuurt zodanig dat er zo min mogelijk momenten zijn waarop robots elkaar kruisen, wat tijd bespaart. Bovendien kan het systeem, met informatie van het magazijnbeheersysteem, de actuele werklast beoordelen en indien nodig meer robots naar drukkere locaties sturen.

Deze coördinatie is essentieel. Robots vinden zelf de optimale route naar een specifieke locatie en een vaste procesflow kan het aantal benodigde robots verminderen. Maar, wanneer meerdere eenheden in dezelfde ruimte werken, zorgt het vlootbeheersysteem ervoor dat de robots elkaar niet belemmeren en niet op elkaar hoeven wachten.

Voor klanten die ASRS met complexe sorteeropties gebruiken, zijn robots een logische component in de operatie. Als een volledige oplossing die inherent flexibel is, hebben robots voordelen ten opzichte van sorteermachines of handmatige arbeid.

Foto: Prime Vision