Robotkabel met Fast Connect-design

Fri Apr 26 2024

04 26

Robotkabel met Fast Connect-design

08/11/2022

Door Ad Spijkers

Een nieuwe industriële Ethernet-kabel voor robottoepassingen van Lapp maakt snelle montage mogelijk.


     

Voor robots zijn robuuste datalijnen essentieel voor een naadloze datacommunicatie. De nieuwe Etherline Robot PN FC Cat.5e met Fast Connect-ontwerp van Lapp is een flexibele industriële Ethernet-kabel die speciaal is ontworpen voor robottoepassingen. Met het juiste gereedschap kan de innovatieve robotkabel eenvoudig worden gemonteerd en geïnstalleerd. Dit bespaart tijd en dus kosten.

Flexibele kabel

Met de nieuwe kabel maakt de specialist in geïntegreerde oplossingen op het gebied van kabel- en verbindingstechnologie de weg vrij voor verdere automatisering van productieprocessen en daarmee de Smart Factory. Vooral Ethernet-kabels hebben veel te verduren bij gebruik in industriële robots. Ook bij horizontale lineaire bewegingen in combinatie met torsie moet een naadloze datacommunicatie van de regelkringen tussen de sensoren, de robotarm, de robotbesturing en de verbinding met de besturingssystemen worden gegarandeerd.

Voor dit doel heeft Lapp (met Benelux-vestiging in Waalre) de flexibele Cat.5e Ethernet-kabel ontwikkeld voor continu bewegend gebruik met torsiebelasting. Hij is geschikt voor Profinet-toepassingen van het type R. De nieuwe variant met Fast Connect-aansluiting (FC) is dankzij een simpele ontwerptruc nog eenvoudiger te monteren en te installeren. Deze snelle montage is een belangrijk criterium voor gebruikers.

Lijnstructuur volgens type R

De nieuwe robotkabel bundelt essentiële kabelrups-, torsie- en alternerende buigeigenschappen in één kabel. De kabelstructuur volgens de Profinet-standaard type R zorgt er voor dat de nieuwe kabel voldoet aan de hoge eisen voor robottoepassingen: meer dan vijf miljoen verticale torsiecycli bij +/- 180°//m, vijf miljoen cycli in de horizontale sleepketting met versnellingen tot 10 m/s2 en snelheden tot 3 m/s over een rijweg van 5 m, plus een miljoen bochten in de alternerende buigtest volgens EN 50396 met de kleinste buigradii.

De truc is dat de vier kernen in een kruisvorm in elkaar zijn gedraaid, zodat de tegenoverliggende kernen elk een paar kernen vormen. De symmetrische positie van de aders ten opzichte van elkaar blijft over de gehele lengte van de kabel gelijk. Vergeleken met conventionele twisted pair  maakt deze structuur een kleinere kabeldiameter mogelijk. Dankzij de lagere bedrijfscapaciteit is de demping ook beter. Er is ook een robuuste PUR-buitenmantel, waardoor de kabel bestand is tegen hoge mechanische belastingen, ongevoelig is voor smeermiddelen op basis van minerale olie en in veel gevallen ook chemisch bestendig.

Tot 50% tijdwinst

De Fast Connect-structuur met binnenmantel maakt het mogelijk om met de FC Strip-tool van Lapp de kabel in één bewerkingsstap te strippen tot de exacte afmetingen die nodig zijn voor connectormontage en tegelijkertijd de aan te sluiten draden bloot te leggen. Ook de afscherming van kopergaas wordt op de juiste lengte gesneden. Met het juiste gereedschap is een tijdsbesparing tot 50 %mogelijk tijdens de montage.

De nieuwe Etherline Robot PN FC Cat.5e met Fast Connect-ontwerp heeft ook UL/CSA-certificering. Dit betekent dat de kabel ook in Noord-Amerika kan worden gebruikt. Hij is namelijk ook geschikt voor EtherCAT- en EtherNET/IP-toepassingen.

Foto: Lapp