Lidar geleiding voor speciale tractoren

Thu Oct 24 2024

10 24

Lidar geleiding voor speciale tractoren

09/10/2024

Door Ad Spijkers

Nieuw systeem kan zonder GPS het werk van zowel ervaren als minder vaardige trekkerbestuurders verlichten.


     

De Advanced Vision Assisted Guidance is ontwikkeld voor de New Holland T4 FNV tractor voor speciale taken. Doel is het gebrek aan bekwame bestuurders waarmee veel producenten van specialistische gewassen worden geconfronteerd aan te pakken. Ook moet het systeem de werklast van dergelijke telers en hun personeel te verlichten. Het systeem is gebaseerd op Lidar en beheert stuurbewegingen zowel in de rijen als aan de uiteinden van de rijen. Het verzorgt ook de bediening van de werktuigen aan de achterzijde an de trekker. Hierdoor is het effectief in situaties waarin op GPS-gebaseerde systemen geen oplossing zijn.

Veiligheid en comfort

Voordelen zijn onder andere een grotere veiligheid en comfort door minder vermoeidheid van de bestuurder. Deze kan hierdoor meer aandacht besteden aan de bediening van de machine. De technologie heeft het potentieel om ervaren bestuurders te behouden door hen te ontlasten van repetitieve en zware taken. Maar ook biedt het systeem aanzienlijke ondersteuning aan minder vaardige bestuurders. Grotere precisie betekent ook een verminderd milieurisico en verbeterde prestaties. Dat laatste is mogelijk door geoptimaliseerd gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen op basis van echte boomgaard- of wijngaardveldomstandigheden.

Het systeem is gebaseerd op Lidar sensortechnologie, met gelijktijdige lokalisatie- en kaartalgoritmen. Zonder GPS-element is er daardoor geen risico op fouten en incidenten als gevolg van verlies van GPS-signaal veroorzaakt. Dat verlies kan worden veroorzaakt door factoren zoals bladerdek, netten, nabijgelegen kassen of hellingen van valleien.

Het systeem kan rij-einden herkennen en bevat een padplanner om bochten aan de kop van de akker uit te voeren met verschillende beschikbare padvormen. Een botsingscontrolemechanisme betekent dat als de kopakker niet de vereiste kenmerken heeft, het systeem de bestuurder zal adviseren, waardoor mogelijke botsingen met bomen/planten of andere objecten worden vermeden.

Geleiding voor vision

Advanced Vision Assisted Guidance integreert het gebruik van op waarneming gebaseerde werktuigbesturing, waardoor automatisering van verschillende taken voor verschillende werktuigen mogelijk is. Met een getrokken spuitmachine die bijvoorbeeld via Isobus is aangesloten, kan het systeem worden gebruikt om de linker- en rechtersectiebesturing aan rij-uiteinden te automatiseren, of om rekening te houden met ontbrekende bomen/planten in de rij.

Volgens New Holland vertegenwoordigt de ontwikkeling die een duidelijke stap in de richting van verdere automatisering van geïntegreerde tractoren en werktuigen ter ondersteuning van boeren. De ontwikkeling past in de toewijding om te investeren om automatiseringstechnologie te verbeteren en de voortdurende inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, gericht op het ondersteunen van het dagelijkse werk van boeren.

Prijswinnaar

Met het geavanceerd geleidingssysteem heeft New Holland een Technical Innovation Award gewonnen in het programma dat voorafgaand aan de EIMA International Farm Machinery Exhibition die in november in Bologna wordt gehouden. Behalve voor het nieuwe op vision gebaseerde systeem is New Holland nog twee keer erkend met vermeldingen voor de Seed Terminator die is ontwikkeld voor de CR-maaidorserreeks en het CropSpeed-systeem dat is opgenomen in de nieuwste FR-veldhakselaars.

Foto: New Holland