Fanuc Scara-robot elimineert dode zone

Fri Mar 29 2024

03 29

Fanuc Scara-robot elimineert dode zone

30/05/2022

Door Ad Spijkers

De aan het plafond gemonteerde Fanuc SR-3iA/U-robot elimineert de 'dode zone' waar conventionele Scara-robots vaak last van hebben.


     

Er zijn vaak gebieden binnen het werkbereik van een robot die het uiteinde van de arm niet kan bereiken. Dergelijke gebieden worden dode zones genoemd. Het oplossen van dit probleem met de SR-3iA/U was een belangrijk ontwikkelingsdoel voor Fanuc-ingenieurs. Mede dankzij geavanceerde software is het volume van het cilindrische werkgebied van de nieuwe robot volledig toegankelijk in lineaire of cartesiaanse modus.

Het ontwerp en de specificatie maken de SR-3iA/U een economisch en eenvoudig te configureren alternatief voor duurdere deltarobots in tal van assemblage-, verpakkings- en materiaalbehandelingstoepassingen.

Een voordeel van de nieuwe vierassige Scara-robot is de werkdiameter van 700 mm (bereik van 350 mm), die dicht bij die van veel delta-robots ligt. Aangezien deze laatste over het algemeen duurder zijn, vormt de SR-3iA/U een economische oplossing voor ingenieurs die nieuwe productielijnen of machines bouwen. De robot biedt een eenvoudige integratie dankzij de kleine framegrootte in vergelijking met een delta-robot.

Toevoersystemen zoals I/O, 24 VDC, magneetventielen en luchtleidingen zijn volledig geïntegreerd in de arm. Ook verbruikt een Scara-robot minder energie dan een deltarobot.

Toepassingen

Het elimineren van de dode zone is vooral belangrijk bij toepassingen waarbij bijvoorbeeld willekeurig geplaatste onderdelen op een transportband worden gevolgd. Normaal gesproken zijn dergelijke taken afhankelijk van een camera die een opname maakt, waarna de robot het onderdeel kiest om in te pakken of naar een assemblagestation te transporteren. Met de SR-3iA/U zijn er geen bewegingsbeperkingen in het gehele werkgebied van de robot.

Toepassingen die kunnen profiteren van de compacte Fanuc SR-3iA/U zijn onder meer batterijcel- en zonnepaneelmontage en typische elektronische en mechanische montagetaken in de industrie. De neerwaartse kracht van de nieuwe Scara-robots is 150 N. De robot kan door zijn hoge snelheid ook een groot aantal 'pick and place' toepassingen voor material handling en verpakking vervullen.

De SR-3iA/U komt later beschikbaar voor cleanroom-toepassingen, zoals de assemblage van spuiten in de farmaceutische sector. Latere versies zullen ook een model bevatten voor secundaire voedseltoepassingen, met opties zoals IP65 beschermingsklasse, voedselveilig vet en roestwerende verf. Een volledig kunststof hoes voor de Z-as maakt de robot gemakkelijk schoon te maken.

Prestaties

De standaard picksnelheid voor een belasting van 1 kg is 0,5 s (120 picks per minuut). Ondanks deze hoge snelheid is er geen compromis in precisie. De SR-3iA/U biedt een herhaalbaarheid van +/- 0,01 mm in de lineaire assen en een herhaalbaarheid van 0,004° voor de polsrotatie.

Een van de andere voordelen van de SR-3iA/U is de goede verhouding tussen gewicht en belasting: de robot weegt slechts 27 kg, maar kan lasten tot 3 kg dragen dankzij de robuust ontworpen arm (toegestaan belastingsmoment bij de pols is 0,06 kgm2). De pols biedt standaard +/- 720° beweging (snelheid 3000°/s), met continue rotatie als optie beschikbaar.

De robot biedt volledige compatibiliteit met Fanuc's nieuwste R-30iB Compact Plus-controller. Bovendien biedt een web gebaseerde gebruikersinterface (iRProgrammer) intuïtieve, eenvoudige programmering via tablet of pc, waardoor een iPendant Touch niet nodig is.

Foto: Fanuc