Precisierobot voor reconstructiechirurgie

Tue Oct 22 2024

10 22

Precisierobot voor reconstructiechirurgie

22/10/2024

Door Ad Spijkers

Microchirurg Tom van Mulken onderzocht de veiligheid en mogelijkheden van de operatie ondersteunende robot voor microchirurgische ingrepen.


     

Dankzij een nieuw ontwikkelde operatierobot kan reconstructieve chirurgie in de toekomst veiliger en nauwkeuriger worden uitgevoerd. Naar verwachting leidt dat ook tot minder complicaties en een sneller herstel voor patiënten. Plastisch chirurg Tom van Mulken van Maastricht UMC+ promoveerde vorige week op onderzoek naar deze robot, die de precisie en efficiëntie van microchirurgische ingrepen significant kan verbeteren. Van Mulken wil met zijn onderzoek bijdragen aan betere zorg, lagere kosten en een directe impact op de levenskwaliteit van patiënten.

Precisierobot

Reconstructieve chirurgie vereist een enorme precisie. Denk daarbij aan een borstreconstructie na kankerbehandeling of het herstellen van een geamputeerde vinger. Chirurgen hechten dan bloedvaten, lymfevaten en zenuwen die vaak dunner zijn dan 1 mm. Van Mulken richtte zich in zijn promotieonderzoek op het ontwikkelen en testen van een robot die dit soort uiterst delicate operaties kan ondersteunen.

De robot is ontwikkeld door Microsure in Eindhoven, waar Van Mulken samenwerkt met ingenieurs van de Technische Universiteit Eindhoven. De precisierobot biedt de mogelijkheid om met ongeëvenaarde precisie te opereren.

Submillimeter

Waar de menselijke hand in zijn nauwkeurigheid beperkt is door trilling en vermoeidheid, kan de arts samen met de robotarm werken op submillimeter niveau. Deze robot maakt het de arts mogelijk om met meer precisie bloedvaten, lymfevaten en zenuwen, te hechten. Hij gebruikt daarbij hechtingen die dunner zijn dan een haar. Dat is cruciaal voor het succes van dergelijke precieze reconstructieve operaties.

De uitdaging was, een technologie te ontwikkelen die daadwerkelijk in de klinische praktijk toepasbaar is. Door de nauwe samenwerking tussen technici en chirurgen kon een systeem worden ontwikkeld dat niet alleen technisch verfijnd is, maar ook voldoet aan de praktische eisen van de operatiekamer. Voor toekomstige patiënten betekenen operaties met robotondersteuning minder ingrijpende operaties en een korter en beter herstelproces.

Motoriek

Huidige microchirurgische operaties zijn soms risicovol door de fijne motoriek die het van de arts vraagt. De robot biedt de arts meer stabiliteit en precisie. Dit vertaalt zich in minder complicaties, zoals slecht genezende wonden of weefselafstoting, en een hogere succesratio. Daarnaast biedt de technologie voordelen bij functieherstel. Bij borstreconstructies na kanker, bijvoorbeeld, wordt niet alleen de vorm van de borst hersteld, maar ook de functie van weefsels en (gevoels)zenuwen in de arm. Dit heeft een grote impact op het zelfbeeld en de kwaliteit van leven van de patiënt.

De technologie moet de kwaliteit van huidige microchirurgie operaties verbeteren, waardoor patiënten sneller hun dagelijkse leven kunnen hervatten. Minder postoperatieve complicaties en een sneller functieherstel, wat uiteindelijk bijdraagt aan een beter fysiek en mentaal welzijn. Dat is het doel van het promotieonderzoek van Van Mulken.

Het eerste deel van het onderzoek laat zien dat een arts met de robot veilig en goed micro operaties kan uitvoeren. Ook is er een snellere leercurve voor plastisch chirurgen. Daardoor kunnen de operateurs met de robotondersteuning eerder zelfstandig micro-operaties uitvoeren en tot op hogere leeftijd doorgaan met dezelfde precisie.

Samenwerking

Door intensieve samenwerking kon het uit clinici en ingenieurs bestaande team een klinisch probleem omzetten in een praktische, technologische oplossing die gereed is voor brede implementatie in ziekenhuizen. Zonder kruisbestuiving tussen verschillende disciplines zou het ontwikkelteam de doorbraak niet hebben kunnen realiseren.

De maatschappelijke impact van deze robotica innovaties reikt verder dan de directe patiëntenzorg. De initiële investering in chirurgische robots kan aanzienlijk zijn, maar de technologie levert op de lange termijn potentieel aanzienlijke kostenbesparingen op. Kortere operatietijden, minder complicaties en kortere ziekenhuisopnames zorgen voor een efficiëntere zorgverlening en lagere kosten voor het zorgsysteem als geheel.

Toekomst

Het onderzoek van Van Mulken markeert een belangrijke stap in de integratie van robotica in de medische praktijk van microchirurgie. Het potentieel van deze technologie is groot en kan leiden tot bredere toepassingen. Niet alleen in reconstructieve chirurgie, maar ook in andere chirurgische specialismen.

Naarmate de technologie verder ontwikkelt, zullen meer ziekenhuizen wereldwijd deze innovaties zullen omarmen. Momenteel test Microsure in een proefopstelling alweer een nieuwe generatie van de robot. Die zal de chirurg nog beter ondersteunen. Het doel blijft patiënten de best mogelijke zorg te bieden. De combinatie met AI zal een versnelling geven aan de verdere ontwikkeling van robotica voor de chirurgie.

Foto: sceenshot video Microsure