Cobotmarkt groeit jaarlijks zo'n 20%

Tue Oct 03 2023

10 03

Cobotmarkt groeit jaarlijks zo'n 20%

30/05/2023

Door Ad Spijkers

Terwijl de markt in de regio EMEA in de tweede helft van 2023 zal zijn hersteld, zal de markt voor cobots in de VS wat langer op zich laten wachten.


     

Volgens een geactualiseerd onderzoek van marktonderzoeksbureau Interact Analysis zal de markt voor collaboratieve robots (cobots) tot 2032 een groei doormaken met jaarlijkse groeipercentages van rond de 20%. 'Samenwerking' tussen mensen en robots wordt algemeen geaccepteerd. Robotfabrikanten suggereren dat hun vermogen om de productie op te schalen en nieuwe toepassingsscenario's te ontwikkelen de sleutel zal zijn tot toekomstig succes. Ook de logistieke sector zal een belangrijke rol spelen in dit groeitraject.

Marktherstel

Zoals overal hebben het huidige economische landschap en de oorlog tussen Oekraïne en Rusland een impact gehad op de markt voor cobots. Tot 2027 zullen de leveringen van collaboratieve robots in EMEA afnemen van 19,5% naar 15,9%, met een gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 22,4%. Deze cijfers voor de regio Amerika zullen 25,8% bedragen en 28,2% in de regio AsiaPacific. 2022 en 2023 zijn en blijven een moeilijke periode voor de Amerikaanse en Europese markt voor collaboratieve robots. Dit is het gevolg van inflatie en aanhoudende verstoringen van de toeleveringsketen.

Interact Analysis voorspelt dat EMEA in de tweede helft van 2023 en in de eerste helft van 2024 zal beginnen te herstellen, terwijl het herstel in de VS iets langer zal duren, met een verwachte teruggang in de Amerikaanse productie in 2024.De markt voor collaboratieve robots in EMEA zal zich herstellen in de tweede helft van 2023, waarbij het herstel in de VS iets langer zal duren

De meeste aanbieders zijn wat Interact Analysis 'pure play' cobotleveranciers noemt. Dit betekent dat collaboratieve robots hun belangrijkste en enige productlijn zijn. Universal Robots behoudt haar positie als marktleider, gevolgd door Aubo, TechMan en Jaka. De meeste van deze leveranciers zijn gevestigd in de regio AsiaPacific, waarbij Chinese leveranciers hun aandeel op de lokale markt vergroten. Sinds 2020 beginnen ook Zuid-Koreaanse fabrikanten op de markt te komen, maar hun succes is grotendeels gebonden aan de lokale markt omdat het voor buitenlandse fabrikanten moeilijker is om die markt te betreden.

Veelbelovend

Volgens Interact Analysis is het veelbelovend om te zien dat het toepassingsgebied voor collaboratieve robots steeds groter wordt. Het handhaven hiervan zal een sleutelfactor zijn in de toekomstige groei van de markt. De inzet van cobots in het onderwijs, de medische sector, de logistiek, de horeca en de retail neemt toe door de ontwikkeling van machine vision en machine learning software.

De logistieke sector biedt ook kansen voor de cobotmarkt omdat robots het handmatige arbeid op gebieden als picken, verpakken, laden/lossen en kwaliteitsinspectie kunnen vervangen. Volgens het bureau zal deze markt de komende tien jaar een gestage groei doormaken.

Rapport

Collaboratieve robots zijn een onderdeel van intelligente productie en een effectieve aanvulling op gestroomlijnde productie. Ze hebben de afgelopen jaren een groeiende populariteit genoten, profiterend van de toenemende automatisering in de industrie en de constante neerwaartse druk op de kosten.

Maar welke industrieën zullen de komende vijf jaar de groei van collaboratieve robots stimuleren? Wat zullen de prijstrends zijn als de volumes stijgen? Hoe zullen collaboratieve robots de traditionele industriële robotmarkt aanvullen of beïnvloeden? Wat is het potentieel voor collaboratieve robots in niet-productiegebieden? Dit rapport geeft antwoord op deze en andere belangrijke vragen waarmee de branche tegenwoordig wordt geconfronteerd.

Interact Analysis heeft het hoofdkantoor in Irthlingborough, ongeveer halverwege Cambridge en Coventry. Het bureau heeft ook vestigingen in Austin (Texas) en Shanghai.

Ill.: Interact Analysis