Inpakrobots voor distributiecentra is groeimarkt

Tue Mar 19 2024

03 19

Inpakrobots voor distributiecentra is groeimarkt

01/03/2021

Door Lilian Vermeer

Nu consumenten vanwege de pandemie steeds meer online bestellen, neemt de belangstelling voor inpakrobots toe. De Amerikaanse robotmaker, Berkshire Grey, die ondermeer aan Amazon robots levert, profiteert van de explosieve groei.


     

De robots van Berkshire Grey zijn steeds meer aanwezig in diverse distributiecentra zoals Walmart en FedEx en webwinkel Amazon. Ze pakken spullen in die consumenten online hebben besteld. De armen van de robots hebben iets weg van gootsteenontstoppers; met de plastic mond aan het eind van de arm pakken die de producten vast.
Het grote voordeel van de robots ten opzichte van werknemers is dat ze 24 uur per dag kunnen werken, nooit ziek zijn en geen last hebben van covid-19 en covid-19 maatregelen.

 

Orders picken

Berkshire Grey dat net buiten Boston gevestigd is, werd opgericht in 2013. Het bedrijf ontwikkelt systemen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie, mobiele robots en scan-, grijp- en sensortechnologie om orders te picken en goederen sneller door distributiecentra te loodsen. Vorig jaar boekte het een omzet van $ 35 mln en verwacht in 2021 een omzet van $ 59 mln te genereren en in 2024 winstgevend te worden. In januari 2021 haalde het bedrijf in een mega-investeringsronde $263 mln op. Volgens ceo Tom Wagner wordt het geld gebruikt om buiten de Verenigde Staten marktaandeel te veroveren, overnames te doen en het team uit te breiden. Volgende kwartaal wil het bedrijf naar de beurs.

 

Europa aantrekkelijke markt


Volgens een eigen analyse van Revolution Acceleration Acquisition is nog maar 5 procent van de distributiecentra geautomatiseerd. Het inpakken van producten gebeurt in 90 procent van de gevallen nog door mensenhanden. Bovendien is er een groot tekort is aan personeel ook in Nederland. Berkshire Grey ziet Europa als een aantrekkelijke markt en heeft een team samengesteld dat zich daarop gaat richten.

Bron: Financieel Dagblad 1 maart 2021

Foto: Berkhsire Grey