Nieuwe radarsensor en evaluatie-eenheid

Tue Mar 19 2024

03 19

Nieuwe radarsensor en evaluatie-eenheid

28/09/2021

Door Ad Spijkers

Pilz introduceert een nieuwe radarsensor en evaluatie0eenheid voor de veilige bewaking van beschermde ruimtes.


     

De PSEN rd1.2 radarsensor kan worden gebruikt voor de veiligheidscategorie cat. 3/PL d en kan zo ook robottoepassingen veilig beschermen. In combinatie met de eveneens nieuwe evaluatie-eenheid PSEN rd1.0 I/O PS ETH kan het veilige radarsysteem bovendien nog eenvoudiger in bestaande toepassingen worden geïntegreerd, wat de inbedrijfstelling optimaliseert.

Het radarsysteem wordt gebruikt waar opto-elektronische sensoren op hun grenzen stuiten. Vooral onder zware gebruiksomstandigheden vormt PSENradar samen met de configureerbare kleine besturing PNOZmulti 2 een veilige totaaloplossing voor de bewaking van beschermde ruimtes – inclusief conformiteitsbeoordeling. Dit geldt bijvoorbeeld in de houtverwerkende industrie, de mineraal- en staalverwerkende industrie, de zware industrie en in de transport- en logistieke sector,

Nieuwe sensor

De PSEN rd1.2 sensor vult in het veilige radarsysteem PSENradar de bestaande radarsensor PSEN rd 1.1 aan. De nieuweling beschikt, in tegenstelling tot de bestaande sensor, over een tweekanaals structuur die een uitgebreide bescherming tot Performance Level (PL) d cat. 3 mogelijk maakt. Zo kan de nieuwe radarsensor worden gebruikt voor toepassingen met verhoogde veiligheidseisen.

De radarsensor wordt via drie assen bevestigd, zodat ook een verticale bevestiging aan het plafond mogelijk is door de draaiing rond de X- en Y-as. PSEN rd1.2 kan dus flexibel en snel worden gemonteerd of verplaatst. De sensor heeft een bereik van 5 m en een openingshoek van 20° verticaal en 20-100° horizontaal. De openingshoek kan in stappen van 10° worden ingesteld.

De nieuwe radarsensor is onder meer inzetbaar in roboticatoepassingen. Een van de veiligheidsgerelateerde functies van de systeemoplossing hierbij is de bereikbewaking, dat wil zeggen de machine in een veilige toestand brengen zodra iemand een gevarenzone binnengedringt. De beveiliging komt achter de veiligheidsafscherming en voorkomt dat de machine zelfstandig weer start als er zich nog personen in de gevarenzone bevinden. Zo kan stilstand worden voorkomen en de beschikbaarheid van de robottoepassing gegarandeerd.

Evaluatie-eenheid

De nieuwe evaluatie-eenheid in het veilige radarsysteem biedt behalve de bestaande interfaces ook een Ethernet- en Profisafe-interface. Zo kan het veilige radarsysteem veelzijdiger in bestaande toepassingen worden geïntegreerd. Bovendien kunnen meer zonesets worden gegenereerd. Dit vereenvoudigt het configureren en zorgt daardoor voor een hogere beschikbaarheid van de installatie.

Via de eveneens nieuwe Self Teaching Background-functie van het veilige radarsysteem kunnen tijdens de werking veranderingen binnen de waarschuwings- of beschermde ruimte worden aangebracht. Daartoe behoort bijvoorbeeld het neerzetten van een gereedschapskist of van materiaalafval. De teach-in-modus zorgt ervoor dat dit niet als inbreuk op een beschermde ruimte, maar als aanpassing wordt beoordeeld. Opnieuw configureren is niet nodig. Gebruikers profiteren door een flexibeler gebruik van de materiaalstroom bij latere veranderingen, dat onnodig extra werk bij het instellen van de toepassing bespaart.

Foto: Pilz GmbH & Co. KG