Nieuwe generatie afvalsorteerrobots

Sun May 26 2024

05 26

Nieuwe generatie afvalsorteerrobots

01/03/2024

Door Ad Spijkers

ZenRobotics introduceert met ZenRobotics 4.0 de vierde generatie afvalsorteerrobots met nieuwe functies en verbeterde AI.


     

De inzet van de onderneming in Vantaa (net buiten Helsinki) is om samen te werken met vooruitstrevende recyclingbedrijven om hun afvalbeheerprocessen te automatiseren. Tegelijkertijd wil het bedrijf (onderdeel van Terex) verouderd, inefficiënt en onveilig handmatig sorteren naar het verleden verwijzen. Met de door AI aangestuurde robots kunnen recyclingbedrijven nieuwe hoogwaardige recyclebare materialen innemen om aan de moderne eisen te voldoen en zuivere materialen op de afzetmarket te verkopen.

ZenRobotics 4.0 is de nieuwste versie van afvalsorteerrobots met verbeteringen die volgens het bedrijf meer zijn dan alleen een upgrade van afvalbeheeractiviteiten. ZenRobotics 4.0 is beschikbaar op de Heavy Picker 4.0 (een multifunctionele afvalsorteerrobot voor grof materiaal) en de Fast Picker 4.0 (een snelle robot voor lichtgewicht materiaal).

Zware picker

De Heavy Picker 4.0 robot heeft nu een compact individueel herkenningssysteem (ZenBrain) om de precisie te verbeteren en de efficiëntie met 60-100% te verhogen in vergelijking met het vorige systeem van ZenRobotics. De robot heeft verbeterde AI-technologie met een geavanceerde wereldwijde herkenningsdatabase waarmee hij meer dan 500 afvalcategorieën kan identificeren. Dit verkort de inbedrijfstellingstijden omdat de Heavy Picker 4.0 vooraf wordt getraind om verschillende soorten afval te herkennen.

Verbeterde AI heeft ook de bewegingscontrole verbeterd waardoor de pickrobot prioriteit kan geven aan het kiezen van de bron die de meeste waarde voor de klant heeft. De Heavy Picker 4.0 heeft ook een lager energieverbruik, wat her rendement van de activiteiten van de klant verbetert. Ten slotte zijn de grijper en manipulator verbeterd met 90% nieuwe of opnieuw ontworpen componenten. Klanten zullen profiteren van minder robotuitval, verbeterde efficiëntie en betrouwbaarheid, en kosteneffectiever en sneller onderhoud met minder slijtageonderdelen.

Snelle picker

De Fast Picker robot koppelt AI-software aan orderverzamelen met een snelheid tot 80 picks per minuut. De geüpgradede AI op de Fast Picker 4.0 robot maakt gebruik van hogere zuiverheids-, nauwkeurigheids- en herstelsnelheden en kan net als de Heavy Picker 4.0 meer dan 500 afvalcategorieën herkennen.

Een van de belangrijkste verschillen met de vorige generatie is het maatwerk dat het biedt aan klanten met verstelbare breedtes. Het portaalontwerp is geschikt voor naadloze integratie in verschillende verzamelstations. De Fast Picker 4.0 bereikt de volledige breedte van de gehele transportband en levert superieure plukprestaties.

De Fast Picker 4.0 kan worden geplaatst aan het einde van een reeks Heavy Pickers die afvalstromen zoals B&S, C&I, Wood, Scrap en Rigid Plastics verwerken. Zodra de Heavy Pickers het omvangrijke materiaal hebt verwijderd, kan de Fast Picker kleinere stukken materiaal met een gewicht tot 1 kg sorteren. Ook kan de snelle robot worden geïntegreerd in zijstromen, afvoerlijnen en kwaliteitscontrole.

Foto: ZenRobotics