De Westfälische Hochschule in Bocholt ontwikkelt een robot voor het zoeken/vinden en verzamelen van eieren.
Wat verzamelen is vanuit het oogpunt van de mens is vanuit het oogpunt van de kippen waarschijnlijker een overval, vandaar dat het project de wetenschappelijke naam 'Ovoraptor' kreeg in plaats 'ovocollector'.
In kippenhokken met scharrelkippen worden de kippen getraind om hun eieren in daarvoor bestemde nesten te leggen. Maar niet iedere kip is zo slim: sommige eieren landen ergens op de stalvloer. De boer noemt ze 'verkeerd plaatste eieren'. Maar ook deze eieren moeten worden verzameld zodat de vloer van de stal schoon blijft.
Wie hier als eierverzamelaar werkt, moet bukken, wil het fijnstof uit het strooisel niet inademen en leeft in competitie met de rondrennende kippen. Daarvan kunnen er tot 6000 in de stal rondlopen. De wetenschappers willen deze taak overbrengen naar een robot voor het zoeken, vinden en verzamelen van eieren.
Dat is geen gemakkelijke taak; de robot moet de eieren op de stoffige gangvloer zoeken en verzamelen en zou tot vijftig eieren per verzameltour naar een bepaald punt moeten afleveren. Ook moet hij in staat zijn om met gebarsten eieren om te gaan. Om de kleur van de eieren hoeft hij zich niet te bekommeren. Wel moet hij zijn stal kennen, om obstakels heen rijden en zich kipvriendelijk verplaatsen zodat de bange kippen niet in paniek en van de leg raken.
De onderzoekers willen de robot ook vaardigheden bijbrengen die mensen niet hebben. Zo slaat een temperatuursensor alarm als het te warm is in de stal. Een werktuig zoals een eg moet het vaak vochtige en platgetreden stro losmaken.
Voor de ontwikkeling ontvangt de Hochschule iets meer dan 200.000 euro van het Ministerie van Landbouw van de deelstaat Rheinland-Westfalen. Hiermee kan hij het benodigde materiaal en de medewerkers betalen tot het prototype gereed is. De onderzoekers hebben in pluimveebedrijf Kottsieper in Remscheid een praktische partner gevonden.
De onderzoekers willen de elektronische en mechanische componenten zodanig selecteren, dat latere serieproductie met in de handel verkrijgbare componenten mogelijk is en er geen speciale machinecomponenten nodig zijn. De Ovoraptor eierverzamelrobot zou over twee jaar als prototype klaar moeten zijn.
Foto: Westfälische Hochschule/René Horstmann