ABB brengt no-code naar industrierobots

Sat Mar 02 2024

03 02

ABB brengt no-code naar industrierobots

28/11/2023

Door Ad Spijkers

Met Wizard Easy Programming kunnen gebruikers zonder voorafgaande training robottoepassingen bouwen.


     

ABB Robotics heeft de reikwijdte van zijn gratis Wizard Easy Programming-software uitgebreid met zijn zesassige industriële robots. Hiermee reageert het concern op de schaarste aan geschoolde arbeidskrachten en de stijgende vraag van fabrikanten naar eenvoudige en gebruiksvriendelijke robotprogrammeersoftware voor hun robotparken.

Het bedrijf is naar eigen zeggen de eerste robotfabrikant die een eenvoudig te gebruiken programmeertool zonder code aanbiedt voor zowel cobots als industriële robots met zes assen. Hierdoor worden de barrières voor automatisering voor nieuwe gebruikers verlaagd. Tevens wordt ecosysteempartners en integrators een efficiënt hulpmiddel geboden om hun klanten te ondersteunen.

Wizard

Wizard Easy Programming maakt gebruik van een grafische, no-code, drag-and-drop programmeeraanpak die is ontworpen om de ontwikkeling van robottoepassingen te vereenvoudigen. De software helpt nieuwe maar ook ervaren robotgebruikers om binnen enkele minuten applicaties te ontwikkelen. Voor deze taak is doorgaans een week training en nog een week voor ontwikkeling vereist. Sinds de eerste release in 2020 is Wizard Easy Programming toegepast in een reeks toepassingen waarbij gebruik wordt gemaakt van het portfolio van ABB, bestaande uit de Yumi, Swifti en GoFa cobotfamilies.

De software helpt operators zonder voorafgaande training bij het ontwikkelen van robottoepassingen zoals booglassen of machinebelading. Het vergroot ook de operationele flexibiliteit, waardoor gebruikers bestaande programma's en voorgeprogrammeerde blokken kunnen wijzigen die verschillende gedragingen besturen. Dat kan variëren van robotbewegingen tot signaalinstructies en krachtcontrole, steeds via de intuïtieve grafische gebruikersinterface.

Efficiënte creatie

Wizard Easy Programming is gericht op beginnende en ervaren gebruikers. Het wordt geleverd met Skill Creator, een tool waarmee systeemintegrators en andere deskundige gebruikers op efficiënte wijze aangepaste, toepassing-specifieke Wizard-blokken kunnen maken voor gebruik met hun klanten. Skill Creator kan het creëren van specifieke taken zoals machineonderhoud en lassen en ingewikkelde toepassingen zoals medische inspecties vereenvoudigen.

Ondertussen zullen ecosysteempartners die accessoires ontwikkelen zoals grijpers, feeders en camera's toegang krijgen tot een digitale tool om productspecifieke functionaliteiten te delen, ongeacht het type robot waarop ze zullen worden ingezet.

Wizard Easy Programming is vooraf geïnstalleerd op alle cobots en nieuwe industriële robots met zes assen, aangedreven door ABB's OmniCore robotcontrollerfamilie, die een gemiddelde energiebesparing van 20% oplevert. Ook maakt deze controller implementaties toekomstbestendig door het aanbieden van ingebouwde digitale connectiviteit en meer dan duizend schaalbare functies.

Foto: ABB