Kuka investeert in digitalisering

Thu Sep 19 2024

09 19

Kuka investeert in digitalisering

17/09/2024

Door Ad Spijkers

Het bedrijf breidt met Kuka Digital zijn programma industriële robots en automatiseringsoplossingen uit met software- en digitale activiteiten.


     

Software speelt een steeds belangrijkere rol in de machinebouw. Wat vroeger vooral mechanisch werd opgelost, wordt nu gedaan door elektronica en de bijbehorende software. Met Kuka Digital breidt het bedrijf zijn aanbod uit om zich breed te positioneren in een markt met een sterk groeipotentieel. Klanten hebben producten, oplossingen en adviesbenaderingen nodig om sneller, efficiënter en gemakkelijker te digitaliseren.

Het doel van Kuka (met hoofdkantoor in Augsburg) is, de end-to-end digitalisering van een breed scala aan machines en systemen in de productie. Dat begint bij de eerste 3D-simulatie en gaat van connectiviteit en data-analyse tot het gebruik van kunstmatige intelligentie. Het bedrijf werkt aan het uitbreiden van de digitale wereld voorbij robot- en automatiseringsoplossingen en stimuleert zo de digitalisering van de industrie over de gehele productiecyclus.

Concreet richt het digitale segment zich op een software- en digitaal portfolio dat niet beperkt is tot Kuka-robots. Ongeacht het type machine en de fabrikant moeten klanten softwareoplossingen voor hun productiemachines kunnen gebruiken. Aldus kunnen afnemers hun productiehallen van begin tot eind digitaliseren. Het aanbod omvat interfaces, datastandaarden, cloud-integratie en adviesdiensten. In lijn met een ecosysteembenadering vertrouwt Kuka ook op een netwerk van partners.

Nieuwe digitaal segment

Kuka kan terugkijken op meer dan 125 jaar bedrijfsgeschiedenis, waarvan vijftig jaar op het gebied van robotica. Het nieuwe segment bouwt voort op deze kennis. Met Device Insight en Visual Components heeft Kuka al sterke, onafhankelijke merken op het gebied van Internet of Things (IoT), data-analyse en simulatiesoftware binnen de groep.

Device Insight helpt bedrijven om hun productie- en bedrijfsprocessen te digitaliseren op basis van IoT, data-analyse en kunstmatige intelligentie, waardoor ze transparanter en efficiënter worden. Visual Components ontwikkelt 3D-simulatiesoftware en offline programmering voor productie. Productiebedrijven gebruiken de software om productie-indelingen te plannen, processen vooraf te simuleren of machines offline vooraf te programmeren.

Cloudplatform

Het plannen, implementeren en bedienen van een productiebedrijf is een complex proces. Er moeten veel verschillende machines op elkaar worden afgestemd. Wat betreft de bijbehorende software betekent dit nu nog dat er met geïsoleerde oplossingen en veel handmatige inspanning wordt gewerkt. Kuka Digital breidt dit jaar het portfolio uit met Mosaixx, een open collaboratief cloud-platform voor industriële Software-as-a-Service (SaaS) en vormt de basis voor de digitale tweeling met een combinatie van tools (software), datamanagement, cloud computing en procesbegrip.

Met Mosaixx hebben systeemintegratoren en technische klanten toegang tot een breed scala aan softwareoplossingen voor ECAD- en MCAD-programma's, simulatie, offline programmering en virtuele inbedrijfstelling. Engineers kunnen hun workflows binnen een project efficiënt structureren en veilig koppelen in een gedeelde en locatie-onafhankelijke werkomgeving met processen, workflows en cloudopslag. Mosaixx legt hiermee de basis voor end-to-end digitalisering - van planning tot en met de daaropvolgende toepassing.

Foto: Kuka / Visual Components