Automatiseringsmarkt in Nederland

Sat Mar 02 2024

03 02

Automatiseringsmarkt in Nederland

03/03/2023

Door Ad Spijkers

High Tech NL Robotics en #HowToRobot publiceerden deze week het rapport Market Analysis of Robot and Automation Firms in the Netherlands.


     

Het Robotmarktrapport 2023 voor Nederland is uit met de nieuwste inzichten en overzichten van de robot- en automatiseringsleveranciers. Het rapport is tot stand gekomen in een samenwerking tussen #HowToRobot, Gain & Co en High Tech NL Robotics(voorheen Holland Robotics).

350 leveranciers

Het rapport geeft een inzage in de belangrijkste robot- en automatiseringsbedrijven in Nederland, inclusief robotfabrikanten, integratoren, distributeurs, adviseurs and componenten leveranciers. Het rapport is gebaseerd op data van de #HowToRobot website, onafhankelijk onderzoek van Gain & Co en marktinzichten inclusief bijbehorende statistieken van High Tech NL Robotics.

Het rapport toont in totaal 350 leveranciers verspreid over 426 locaties in Nederland. Het gaat om 200 integratoren, 62 robotfabrikanten, 58 leveranciers van subcomponenten, 15 distributeurs en 15 adviseurs. Volgens het rapport zijn Fanuc, ABB en Universal Robots de top drie robotmerken die door de meeste leveranciers worden gebruikt. De top drie doelsectoren voor de meeste robotleveranciers in Nederland 2023 zijn de logistiek (124 leveranciers), robotica (126 leveranciers) en metaal en machinebouw (94 leveranciers).

Twee versies

Het volledige rapport is voor € 2.000 te verkrijgen op de #HowToRobot website. Voor leden van High Tech NL is er een interessante ledenkorting beschikbaar. Dit rapport bevat informatie over 350 robot- & automatiseringsleveranciers in Nederland. De volledige versie bevat statistieken en belangrijkste inzichten (pdf), 426 bedrijfsprofielen (350 unieke bedrijven, ook als PDF) en een lijst met leveranciersgegevens (spreadsheet).

Het rapport biedt gedetailleerde informatie over elke leverancier, inclusief welke industrieën ze bedienen, op welk type robots ze zich richten, met welke robotmerken ze werken, contactgegevens en meer. Eindklanten gebruiken het rapport om leveranciers voor automatiseringsprojecten te vinden, terwijl roboticabedrijven het gebruiken om nieuwe lokale partners en wederverkopers van hun producten te vinden.

Er is ook een Key Insights versie beschikbaar, die u voor € 600 kunt kopen.  Deze versie bevat statistieken en belangrijkste inzichten (pdf).

De samenstellers

#HowToRobot is een onafhankelijk adviesbureau met vestigingen in Frederiksberg (Kopenhagen) en Chicago. De oprichters zijn in 2017 begonnen als adviseurs. Ze hielpen bedrijven hun robotpotentieel te ontdekken, hun business cases op te stellen en de juiste leveranciers voor hun behoeften te vinden. Gezien de problemen waar kopers mee worstelden ontwikkelden de adviseurs een wereldkaart van leveranciers én tools waarmee kopers en verkopers elkaar op een slimmere manier kunnen vinden. In 2020 werd #HowToRobot officieel gelanceerd.

Holland Robotics is de Nederlandse landelijke robotica-community die de nationale samenwerking tussen wetenschap, industrie en robotica-entiteiten naar een hoger plan wil brengen. Met High Tech NL als aanjager, hebben zes universiteiten en vijf grote industriële partijen zich verenigd. Partijen die willen bijdragen aan het initiatief zijn welkom om zich aan te sluiten. Holland Robotics wil een sterkere verbinding leggen tussen alle robotica-activiteiten in Nederland. Er moet een dynamische uitwisseling van ideeën en initiatieven op het gebied van technologie en talent ontstaan.

Gain & Co is opgericht in 2017 met de ambitie om de industrie te helpen meer uit robottechnologie te halen in de praktijk. Het bedrijf met vestigingen in Odense, Kopenhagen, Chicago en Birmingham heeft zowel grote bedrijven als het MKB in Europa, Amerika en Azië geadviseerd en geholpen op hun reis naar automatisering. Gezien de opgedane ervaringen heeft het bureau gewerkt aan het ontwikkelen van processen voor het definiëren van robotpotentieel en aan industriestandaarden voor het kopen en verkopen van robotoplossingen.

Ill.: #HowToRobot