Nieuwe metataal maakt robotica eenvoudiger

Tue Jan 21 2025

01 21

Nieuwe metataal maakt robotica eenvoudiger

20/12/2021

Door Ad Spijkers

MI.RA/Dexter van Comau maakt intuïtieve en eenvoudige programmering van complexe robottoepassingen mogelijk.


     

Comau heeft MI.RA/Dexter onthuld, een krachtig softwareprogramma op basis van AI-algoritmen dat de communicatie tussen mens en machine eenvoudiger maakt en tegelijkertijd de industriële activiteiten optimaliseert. De nieuwe software past in het streven van de Italiaanse industrieel automatiseerder naar vereenvoudigde automatisering.

Metataal

MI.RA/Dexter is een metataal die robotica toegankelijker maakt voor bedrijven van elke omvang door de syntaxis van de menselijke taal te vertalen in robotsyntaxis. Hierdoor kunnen operators eenvoudig een robotsysteem programmeren met behulp van eenvoudige en intuïtieve bedieningselementen. Hierbij kunt u denken aan kijken naar een object, een specifiek punt in de ruimte aanraken, luisteren naar spraakherkenningsbewerkingen en complexe acties reproduceren en uitvoeren. Door de vereenvoudigde programmeerinterface kan de operator ook real-time de acties van de robot aanpassen en corrigeren, waardoor de efficiëntie van de werkcyclus wordt geoptimaliseerd.

Omdat MI.RA/Dexter geen specifieke competentie op het gebied van IT of robotica vereist, kunnen klanten speciale programmeerkosten voor robots verlagen of elimineren. Het helpt ook bij het stroomlijnen van de creatie van complexe programma's die nodig zijn voor interactie met robotarmen. De metataal kan worden gebruikt om elke industriële technologie op een slimme en ongecompliceerde manier te programmeren.

Fiat 500

MI.RA/Dexter werd door kwaliteitscontroleurs gebruikt om een complexe robotcel te programmeren voor de nieuwe volledig elektrische Fiat 500. De klant gaf Comau de opdracht om het test- en controleproces voor het infotainmentsysteem van het voertuig te automatiseren. Deze procedures zijn doorgaans lang, repetitief en worden handmatig uitgevoerd, met hoge kosten en een aanzienlijke foutenmarge.

De oplossing van Comau combineerde een NJ-220-robot in de Safe-versie met een Racer5 cobot gemonteerd op zijn pols om geautomatiseerde testactiviteiten in de auto uit te voeren (foto). Hierdoor werden de efficiency, traceerbaarheid en herhaalbaarheid van de procedure verhoogd. Het samenwerkingssysteem zorgt er ook voor dat het testproces volledig wordt nageleefd door de operator objectief te helpen bij het voltooien van elke toegewezen taak.

Om dit te doen, omvat het systeem apparaten met een volgens Comau 'bijna menselijke' gevoeligheid. Het omvat een vision-systeem voor de validatie van infotainment-apps, een microfoon en luidspreker voor de herkenning van spraakopdrachten en een grijper voor delicate contacthandelingen. Ten slotte elimineren de inherente veiligheidskenmerken van de zesassige gelede cobot de noodzaak van beschermende barrières, wat zowel de totale footprint als de veiligheidskosten vermindert.

Dankzij de programmeertaal MI.RA/Dexter konden de operators het complexe robotsysteem autonoom beheren. Een van de activiteiten was het veilig beheren van de acties die de cobot moest uitvoeren in nauw contact met de operator en het automatiseren en vervolgens optimaliseren van de vereiste testtaken. De nieuwe taal maakt deel uit van de Comau MI.RA-familie (Machine Inspection Recognition Archetypes), die ook andere digitale tools en geavanceerde technologische vision-systemen omvat die zijn ontworpen voor de Smart Factory.

Foto: Comau