Tijd om de juiste beslissingen te nemen

Sat Sep 28 2024

09 28

Tijd om de juiste beslissingen te nemen

26/09/2024

Door Ad Spijkers

De Hannover Messe adviseert om nú te investeren in digitalisering, automatisering en elektrificatie.


     

Herindustrialisatie in de VS. Exportsubsidies in China. De verandering naar een duurzame en digitale industrie in Europa. De concurrentie tussen industriële bedrijven en landen wordt steeds heviger. Wie nu de juiste beslissingen neemt, verzekert zich van een leidende positie voor de toekomst.

De volgende Hannover Messe (31 maart tot en met 4 april 2025) zal voor een impuls zorgen. Bezoekers uit het bedrijfsleven, politiek en wetenschap kunnen daar ervaren hoe huidige uitdagingen ook kansen bieden. "We staan op een historische splitsing", aldus dr. Jochen Köckler, CEO van organisator Deutsche Messe AG. "Gezien de mondiale randvoorwaarden zal nu worden besloten hoe het industriële machtsevenwicht er in de toekomst uit zal zien."

Transformatie

De algehele internationale situatie dwingt landen en bedrijven hun strategieën fundamenteel te heroverwegen. Een blik op de situatie in de auto-industrie laat zien dat dit niet alleen individuele bedrijven, maar hele industrielanden geldt. In de VS, Azië en Europa zijn meer investeringen nodig in de digitalisering, automatisering en elektrificatie van de industrie. Dit is de enige manier om concurrentievermogen en duurzaamheid met elkaar te combineren.

Het motto voor de Hannover Messe 2025 is 'Industrial Transformation – Energizing a Sustainable Industry'. Ongeveer 5.000 bedrijven in de machinebouw, de elektrische en digitale industrie en de energie-industrie zullen oplossingen tonen voor de productie en energievoorziening van de toekomst. Kunstmatige intelligentie zal hierbij een centrale rol spelen. Deze technologie zal een revolutie teweegbrengen in de gehele waardeketen van productiebedrijven en zo hun concurrentiepositie aanzienlijk vergroten.

Nieuwe technologieën

Hannover Messe toont een holistisch beeld van de technologische mogelijkheden voor de industrie van vandaag en morgen. Dit bestrijkt het hele terrein van de digitalisering van complexe productieprocessen tot het gebruik van waterstof om volledige productiesystemen te besturen tot het gebruik van AI om productieprocessen te optimaliseren. Wat concreter ingevuld gaat het over de interactie van robotica, kunstmatige intelligentie, aandrijftechnologieën, soevereine dataruimten (Manufacturing X), hernieuwbare energieën, waterstof en vele andere technologieën zoals de industriële metaverse.

De Hannover Messe zal besluitvormers op elk niveau aanspreken. Productiemanagers zullen op zoek zijn naar een nieuwe robotica-oplossing om hun systeem te automatiseren, een directeur wil de weg vrijmaken naar de digitale toekomst voor het hele bedrijf. In Hannover Messe vinden ze zowel selectieve oplossingen als om de alomvattende transformatie van hele bedrijven.

Politiek

Het concurrentievermogen hangt ook af van het politieke kader. Hier ziet Köckler een andere kracht van de Hannover Messe. "Het is altijd de link geweest tussen het bedrijfsleven en de politiek." Ter vergelijking: op de deze week gehouden WoTS was geen politicus te zien. Met Canada als partnerland heeft de Messe in 2025 een sterke, innovatieve partner die goed bij het beursconcept past.

Dit land wil zijn banden met Europa versterken en partnerschappen opbouwen tussen Canadese en mondiale bedrijven die zich richten op digitale technologieën, industriële transformatie en veerkrachtige toeleveringsketens. Canada wil met meer dan 200 Canadese bedrijven uit de vakgebieden automatisering, schone technologie, elektromobiliteit, kunstmatige intelligentie, robotica en waterstof deelnemen aan de beurs.

Foto: Rainer Jensen