Prestigieuze prijs voor choreografietool

Sun Jul 14 2024

07 14

Prestigieuze prijs voor choreografietool

18/06/2024

Door Ad Spijkers

Industriële robots leren beter samenwerken door gebruik te maken van geavanceerde motion planning.


     

De 'Award for Innovation and Entrepreneurship in Robotics & Automation' (IERA) 2024 gaat naar Realtime Robotics. Het bedrijf uit Boston (Massachusetts) won de prestigieuze prijs voor zijn volautomatische motion planning tool voor industriële robots. De oplossing ontwikkelt een geoptimaliseerde 'choreografie' voor robots die nauw samenwerken in werkcellen zonder botsingen. Dit jaar zijn alle vier de finalisten voor het eerst relatieve nieuwkomers in de branche.

Choreografie

Traditioneel is het programmeren van een werkcel een tijdrovende klus voor engineers. Het vinden van een goede 'choreografie' is een typisch knelpunt. Bovendien moet het planningsproces helemaal opnieuw beginnen als de taken van robots veranderen. De tool van Realtime Robotics is volledig geautomatiseerd en ontwikkelt met hoge snelheid een goed bewegingsplan. Klanten uit de productie, opslag en logistiek kunnen hiervan profiteren als ze werkcellen installeren of als ze de robotprestaties willen verbeteren zonder de productie te verstoren. Toekomstige versies van de tool zouden het energieverbruik of het vloeroppervlak kunnen optimaliseren.

Realtime Robotics vindt het uiteraard een grote eer om erkend te worden door de toonaangevende organisaties in de robotica-industrie. De prijs is een validatie op het hoogste niveau voor de optimalisatieoplossing en de inspanningen van het ontwikkelteam om deze visie op de markt te brengen.

De finalisten

De finalisten vielen op door hun hoge kwaliteit en laten zien dat de robotica-industrie een nieuwe periode is ingegaan. Voor het eerst zijn alle finalistenbedrijven in de afgelopen tien jaar opgericht. Deze nieuwkomers hebben ruim 500 miljoen dollar aan investeringen opgehaald en bieden werk aan meer dan 1.300 mensen. De organisatie kijkt er naar uit om in de toekomst meer jonge roboticabedrijven met grote commerciële doelstellingen te zien.

Realtime Robotics heeft een voortrekkersrol gespeeld in de optimalisatie van robotwerkcellen om de prestaties te verbeteren en de cyclustijden te verkorten. De gekroonde tool lost de taak van bewegingsplanning op hoge snelheid op. Er worden honderdduizenden oplossingen geëvalueerd voordat fabrikanten worden voorzien van geoptimaliseerde paden, sequenties en gereedschapsrotaties voor hun robots.

De andere drie finalisten van de IERA Award zijn:

  • Fourier Intelligence uit Shanghai met de humanoïde GR-1, een robot met mensachtige bewegingsbesturingsmogelijkheden;
  • Youibot Robotics uit Shenzhen, dat deelnam met de OW12 mobiele manipulatorrobot die wordt gebruikt bij de automatisering van de productie van halfgeleiders.
  • Neura Robotics uit Metzingen, 35 km zuidelijk van Stuttgart, met het Cognitive Robotics Platform.

IERA

De Award is in het leven geroepen door de Robotics and Automation Society (RAS) van het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). De doelstellingen van IEEE-RAS zijn wetenschappelijk, literair en educatief van aard. De organisatie streeft naar de vooruitgang van de theorie en praktijk van robotica en automatiseringstechniek en -wetenschap en van de aanverwante kunsten en wetenschappen. Ook streef ze naar het handhaven van hoge professionele normen onder haar leden, alles in overeenstemming met de wetgeving en statuten van de IEEE en met speciale aandacht voor dergelijke doelstellingen binnen het interessegebied van de vereniging.

De missie van IEEE-RAS is het bevorderen van de ontwikkeling en het faciliteren van de uitwisseling van wetenschappelijke en technologische kennis op het gebied van robotica en automatisering, waar leden, het beroep en de mensheid profijt van hebben. De visie is om de meest erkende en gerespecteerde wereldwijde organisatie op het gebied van robotica en automatisering te zijn.

Bron: International Federation of Robotics (IFR). Foto: Realtime Robotics