Extra geld voor klinische toepassing

Thu Apr 18 2024

04 18

Extra geld voor klinische toepassing

05/07/2021

Door Ad Spijkers

De Europese Commissie heeft aanvullend 3,5 miljoen euro toegekend aan het project Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics (DIH-Hero).


     

DIH-Hero heeft deze subsidie ontvangen omdat de Europese Commissie het project beschouwt als de beste kandidaat om de innovatie en klinische implementatie van robottechnologie-oplossingen in heel Europa te versnellen.

DIH-Hero is een onafhankelijk platform dat digitale innovatiehubs in heel Europa verbindt. Het project wordt gecoördineerd door Universiteit Twente. De bedoeling is een ondersteunend netwerk te creëren voor iedereen die actief is in de roboticasector in de gezondheidszorg. Het primaire doel is om innovatie in robotica voor de gezondheidszorg te versnellen. Het initiatief bestaat uit zeventien kernpartners verspreid over elf pan-Europese landen.

Robots in klinische setting

Het extra toegekende budget wordt gebruikt om barrières weg te nemen, de klinische verbinding te maken en een snelle, hoogwaardige, impactvolle grootschalige inzet van robots in de klinische setting te stimuleren. De nadruk ligt vooral op brede oplossingen en technologieën met betrekking tot de huidige situatie.

Daarbij gaat het om respons, herstel en ondersteuning bij dagelijkse uitdagingen die nog steeds bestaan als gevolg van Covid-19. Voorbeelden zijn contactloze bevoorrading en logistiek in de klinische setting, robotondersteuning bij snelle controles voor diagnostiek, het tillen van patiënten, trainingsapparatuur, sociale robots of robotvaccinatie.

In robotica voor de gezondheidszorg is vooral sprake van een technology push. Onderzoekers willen voornamelijk de waarde van de technologie laten zien, maar ook de technology pull vanuit de kliniek boosten. Dat wordt met de nieuwe impuls mogelijk. Daarnaast willen de projectdeelnemers robots meer uit een 'gecontroleerde' onderzoeksettings halen om de juiste aanpassingen te doen in een complexe en realistische omgevingen.

Focus

Het project DIH-Hero focust zich met name op:

  • het stimuleren van de aantrekkingskracht van technologie vanuit de klinische omgeving door barrières weg te nemen en al in eerdere ontwikkelingsstadia een klinische verbinding te ontwikkelen.
  • een snelle, hoogwaardige, impactvolle en grootschalige inzet van robots in de klinische omgeving implementeren.
  • het ondersteunen van een soepele implementatie van nieuwe, effectieve op robotica gebaseerde oplossingen in ziekenhuizen.

Foto: DIH-Hero