Het doel van een onderzoeksproject is om door robots ondersteunde therapeutische behandelingsmaatregelen te testen en verder te ontwikkelen.
In een door de Daimler und Benz Stiftung in Ladenburg (tussen Mannheim en Heidelberg) gefinancierd onderzoeksproject gebruiken wetenschappers methoden van mens-machine-interactie om te onderzoeken of een ademhalingsrobot slaapproblemen en overmatige opwinding bij posttraumatische stressstoornissen kan verminderen.
Een derde van de bevolking maakt minstens één keer in het leven een traumatische gebeurtenis mee: een auto-ongeluk, een natuurramp of een verkrachting. Twaalf procent van de overlevenden van dergelijke gebeurtenissen ontwikkelt een posttraumatische stressstoornis. Getroffen patiënten ervaren een aanhoudend gevoel van dreiging en fysieke overmatige opwinding; acht op de tien patiënten heeft moeite met inslapen of doorslapen.
In deze pilotstudie onderzochten wetenschappers van de afdeling Psychologie van de Medical School Hamburg een door een robot ondersteunde aanpak om slaapproblemen en overbekrachtiging bij posttraumatische stressstoornissen te verminderen. In het onderzoeksproject krijgen patiënten een robot die de menselijke ademhaling simuleert en het ademhalingsritme aanpast aan dat van de patiënt. Dit mechanisme is bedoeld om de ademhaling bij mensen te vertragen.
De wetenschappers vergelijken de resultaten met de individuele fysiologische kenmerken van de patiënten om de veronderstelde actieve principes te onderzoeken. Verder willen ze verduidelijken of regelmatig gebruik van de ademrobot overbekrachtigings- en slaapproblemen bij bestaande posttraumatische stressstoornis daadwerkelijk kan verminderen. Op basis van deze bevindingen moeten de voorwaarden worden gecreëerd om door robots ondersteunde therapiebenaderingen verder te ontwikkelen en hun effectiviteit te testen.
Foto: Nicolas Armer, Susanne Lange